info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Balkarna blir bara allt tyngre"

Eländet med tunga tegelbalkar fortsätter. På ett bostadsbygge vid Malmö Live ska murarna lyfta minst 150 balkar på runt 180 kilo. – Detta är extremt i omfattning, säger muraren Pär Göransson.

Ett 19 våningar högt bostadshus helt i tegel har börjat byggas vid Malmös nya konserthus, Malmö Live. Men jobbet bekymrar muraren Pär Göransson och hans kollegor, eftersom det innebär extremt mycket tunga lyft, samtidigt som de kommer att jobba på höga höjder.
– Visst har jag varit med om tunga balkar förut. Men inte i den här omfattningen och inte på de här höjderna, säger Pär Göransson.
Det handlar om balkar på i genomsnitt 180 kilo som ska sättas över balkongöppningar.
– Då behöver vi vara fyra personer för att få dem på plats. Risken är att man sliter ut sig eller att det händer något akut, säger Pär Göransson.

Väger 300 kilo

Här finns också tre lock över entréer som är de största han någonsin sett. De väger 300 kilo.
Men denna arbetsplats är bara en i raden av byggen där murarna får slita ont med balkar.
– De blir bara allt längre och allt tyngre. Arkitekter och konstruktörer vill ha större öppningar, ofta för fönster, men de tänker inte på vår arbetsmiljö. Sedan ska vi lösa allt på plats, säger Pär Göransson.
Hans kollega reagerar över att murarna kommer in alltför sent i byggskedet.
– Vi börjar på arbetsplatsen när allt är bestämt. Allt skulle varit löst redan på ritbordet, säger muraren Patrik Höjklint.

Haft flera möten

Byggnadsarbetaren skrev om arbetsplatsen i nummer 8/2015, för att berätta om hur de använder konsoler som gör att man kan dela upp tegelbalkar i flera, lättare, delar och på så sätt underlätta för murarna. Men dessa kan bara användas på en mindre del av bygget. Då hade murarna precis börjat på arbetsplatsen och stod inför dilemmat hur de skulle hantera de tunga tegelbalkarna. De och entreprenören Skanska har sedan haft flera möten för att försöka lösa problemen.
– Vi har en nöt att knäcka hur vi ska få upp balkarna och få dem på plats. Vi ser på 3–4 olika lösningar, säger Skanskas produktionschef Christian Knudsen.
Lösningarna är nu flera, men i samtliga fall måste murarna bära balkarna mellan två och fyra meter och med hjälp av handkraft och spel få dem på plats. På vissa ställen kan de använda en klätterställning och på andra en kran för att köra upp blocken.
– Skanska har lyssnat på oss, men det är ändå ingen bra situation. Vi vill inte bära så tungt och jag vill inte det ska fortsätta såhär på bygge efter bygge, säger Pär Göransson.

LÄS MER
”Balklyft skadar murare”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Balkarna blir bara allt tyngre"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig