info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Balkar gav vika vid dödsolyckan

Temporära balkar skulle hålla uppe modulen av tubslingor vid monteringen. Men de gav vika vid olyckan som kostade två arbetare livet. Det visar byggherren Fortum Värmes utredning.

I dag för tre månader sedan, den fjärde november, inträffade den tragiska olyckan vid bygget av ett biokraftvärmeverk i Hjorthagen i Stockholm. Två arbetare miste livet och en tredje person blev allvarligt skadad.
Nu är byggherren Fortum Värme klar med sin interna utredning av vad som hände. I ett pressmeddelande skriver de att en modul av tubslingor föll till marken då den skulle sättas upp vid den nya pannan. Enligt utredningen gav temporära balkar som skulle hålla uppe modulerna vid monteringen vika. Det hände då den första av 84 moduler runt pannan skulle sättas på plats.

Befann sig i skylift

De båda män som dog i olyckan befann sig i en skylift och den man som blev allvarligt skadad befann sig, enligt pressmeddelandet, i ”lastens fallzon”.
Andritz är den entreprenör som är ansvarig för montaget av pannan. De omkomna och den skadade jobbade hos underentreprenörer till företaget.
-Vi kan konstatera att de temporära balkarna gav vika och orsakade denna fruktansvärda olycka som ledde till att två medarbetare förolyckades, säger Mikael Forslund, vd på Andritz Sverige, i pressmeddelandet.

Väntar på polisutredningen

Mikael Forslund säger i pressmeddelandet att man har vidtagit åtgärder efter olyckan:
-Installationsprocessen för moduler har gåtts igenom med ny projektering av temporära balkar och provlyft. Vidare har alla moment i monteringen repeterats och tränats och hela säkerhetsorganisationen gåtts igenom med såväl interna som externa experter.
Fortum Värme har nu skickat in sin utredning till Arbetsmiljöverket. Både där och hos polisen pågår utredningar av det inträffade. Ulf Wikström, hållbarhetschef på Fortum Värme, säger i pressmeddelandet att företaget han sin bild klar av vad som hände men att de bakomliggande orsakerna till att det kunde hände inte slutgiltigt kan avgöras innan alla utredningar är klara.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Balkar gav vika vid dödsolyckan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig