info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Båda blocken gillar rotavdrag

Rot-avdraget blir kvar under nästa mandatperiod, oberoende av vem som vinner valet. Det slås fast i de rödgrönas valmanifest som presenterades i dag. De flesta löftena var kända sedan tidigare.

Valmanifestet bjuder inte på några större överraskningar. När det gäller satsningar på byggbranschen återkommer löftet om ett utbyggt rot-avdrag. Avdraget ska, till skillnad från i dag, kunna gå även till hyreshus, dock med krav på energibesparingar. Enligt valmanifestet ska avdraget finnas kvar under hela nästa mandatperiod. På längre sikt har oppositionen och regeringen lite olika syn på rot-avdrag, regeringen ser det som en permanent lösning medan de rödgröna ser det som en stimulans för jobb som på sikt ska bort.

Statligt stöd till nybyggnation

Vad gäller nybyggnation vill de rödgröna införa ett statligt stöd som främst ska stimulera byggande av hyresrätter med ”rimliga hyror”. I sitt valmanifest från förra veckan vände sig den nuvarande regeringen emot subventioner. Man menar att det snedvrider en konkurrens som är nödvändig för att få fart på byggmarknaden. Gällande trygghetssystemen upprepar oppositionen att medlemsavgiften till a-kassan ska vara lika för alla, cirka åttio kronor. Taken ska höjas i både a-kassan och sjukförsäkringen under mandatperioden, så att fler får ut 80 procent av sin lön. Den förändring som regeringen presenterade på det här området i sitt valmanifest är önskan om att a-kassan på något sätt ska göras allmän, alltså omfatta alla som lönearbetar.

Vill riva upp Lavallagen
Vidare återkommer de rödgrönas tidigare löfte om att riva upp den så kallade Laval-lagen, den lag som i våras kom till som följd av EG-domstolens dom gällande Byggnads och Elektrikernas stridsåtgärder mot företaget Laval. De rödgröna vill även se över lagstiftningen för att hindra att företag rundar reglerna i lagen om anställningsskydd genom att säga upp anställda och ersätta dem med inhyrd personal.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Båda blocken gillar rotavdrag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig