info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtal klart: polacker fick svenska löner

Tjugo polska rörarbetare som arbetat utan avtal sedan i somras får 130 kronor i timmen under sina sista veckor i Gävle. Det blev klart idag när företaget Termokor skrev under VVS-avtalet. Därmed dras Byggnads varsel om blockad tillbaka.

Kollektivavtalet gäller från och med nu, för tjugo anställda polacker vid företaget Termokor, som utför isoleringsarbeten inne på Stora Ensos fabrik i Gävle.
– Det var efter påtryckningar från Stora Enso, som Termokor ändrade attityd. Termokor förstod också att de fått fel information från Polens ambassad, om att de inte behövde något avtal, säger Karl-Göran Alm på Byggnads avdelning i Gävle.

De tjugo polackerna har arbetat utan avtal sedan i somras och Byggnads har upprepade gånger försökt få företaget att skriva på.
– Jag har nog lagt ner minst åttio procent av min arbetstid på det här sen i somras, säger Karl-Göran Alm och drar en lättnadens suck.
Övriga rörarbetare på Stora Enso, cirka 20 stycken som arbetar på Centrostal Montaz, kommer att omfattas av Metalls avtal.

Centrostal Montaz har gått med i Teknikföretagen. Förhandlingar om löner pågår fortfarande mellan Metall och Centrostal.
Byggnads varsel om blockad dras nu tillbaka. Blockaden skulle ha trätt i kraft nästa vecka under Stora Ensos så kallade stoppvecka, då en rad byggföretag utför byggarbeten inne på fabriksområdet. Blockaden skulle ha slagit hårt mot Stora Enso.
Nästa vecka kommer Byggnads ombudsmän att träffa de tjugo polska isolerarna och med hjälp av en tolk förklara vad de har för rättigheter enligt vvs-avtalet.

Polackerna blir inte medlemmar i Byggnads, men de är välkomna att ta kontakt med oss om de inte får det som de har rätt till, enligt avtalet, säger Karl-Göran Alm.
Isolerarna kommer inte att få betalt retroaktivt och de har bara cirka 4-5 veckors arbete kvar.
Varför krävde ni inte att de skulle få ut de pengar de borde ha rätt till, retroaktivt?
– Nej, det var inte läge för det. Det har varit så svårt. Det viktigaste var att få till ett avtal. Det kommer att bli lättare att förhandla med Termostal om löner nästa gång, ifall de tar andra jobb på andra ställen i Sverige, när det finns ett kollektivavtal i botten.

Byggnads har informerat skattemyndigheterna om att de båda företagen Termokor och Centrostal är i Sverige. Enligt sexmånadersregeln behöver företaget inte betala skatt i Sverige, om de är här kortare tid än sex månader.
Listor på vilka personer som är anställda av Termokor och vilka som ska få betalt enligt avtalet, får inte Byggnads förrän redovisningslistorna om grundavgifter kommer. Det lär dröja ett antal veckor till dess.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtal klart: polacker fick svenska löner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig