info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtal klart för industrin – så mycket ska din bygglön upp

Ett nytt avtal är klart för arbetarna inom industrin. Deras avtal bestämmer traditionellt nivån för alla andra arbetare oavsett bransch.

Under fredagskvällen sa partnerna inom industrin ja till medlarnas bud. Avtalet är 2-årigt och innebär lönelyft på 4,1 procent det första året och 3,3 procent det andra året. Avtalet är alltså tvåårigt där det sista året inte är uppsägningsbart, något som facken krävt tidigare.

I uppgörelsen finns det även med en låglönesatsning som innebär 1 350 kronor extra för de med lägst lön det första året och 931 kronor det andra året.

Fack och arbetsgivare inom industrin har som vanligt förhandlat först av samtliga branscher. Orsaken är att de vill sätta en nivå på lönehöjningen där den svenska industrin behåller sin internationella konkurrenskraft.

Denna nivå, eller märket som det ofta kallas, gäller sedan för alla andra fack som är med i samordningen inom LO. Något som Byggnads är. Så med största sannolikhet kommer även bygglönerna att höjas med 4,1 procent i år och 3,3 procent nästa år.

– Jag har räknat på det lite snabbt och det kommer bli 1 500 till 1 600 kronor mer per månad för våra medlemmar. På ett år handlar det om cirka 18 000 kronor, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

– Det är över förväntan. Jag var rädd för att vi skulle hamna lägre. Vi är nöjda med den delen, men mindre nöjda med att det blev ett tvåårigt avtal.

Vill du ha totalkoll på lön och ersättningar på bygget? Gå med i Facebookgruppen ”Din lön på bygget”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtal klart för industrin – så mycket ska din bygglön upp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig