info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åtalsanmäler efter fallrisk

Arbetsmiljöverket har åtalsanmält två företag efter att en räckesstolpe fallit på ett bygge i Umeå. Det var stor risk för en allvarlig fallolycka, anser verket.

Det hela inträffade den 25 januari i år. Byggnadsarbetare höll på med montage av en fasad. De skulle montera väggblock till en yttervägg vid Konstnärligt campus i Umeå.
Skyddsräcken var monterade på bjälklaget. Under montaget lutade sig en av byggnadsarbetarna från Peab med axeln mot räcket. En räckesstolpe som satt fast i bjälklaget lossnade då.
– Byggnadsarbetaren föll aldrig men det hade kunnat bli en mycket allvarlig olycka eftersom fallhöjden var elva meter, säger arbetsmiljösinspektör Sture Hansson.

Brister i infästning

Efteråt har man konstaterat brister i infästningen av skyddsräcket, enligt Arbetsmiljöverket. Verket har därför åtalsanmält Strängbetong, som monterade skyddsräcket, och Balticgruppen Byggservice AB, som är byggarbetsmiljösamordnare, till åklagare. Verket anser att monteringen skulle gjorts bättre och att samordnaren skulle kontrollerat att jobbet var ordentligt gjort.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åtalsanmäler efter fallrisk

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig