info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åtalas för olycka

En byggnadsarbetare skadades svårt när han arbetade med vinkelslip på ett villabygge. Nu åtalas arbetsledaren för grovt arbetsmiljöbrott och för bolaget yrkar åklagaren på företagsbot på en halv miljon kronor.

Olyckan inträffade 2011 på ett mindre byggföretag i Sydsverige. Byggnadsarbetaren fick i uppdrag att såga av 10-15 mm i underkant av ett antal träfiberskivor på en vägg, som hängde för nära betongplattan på golvet. För detta arbete fanns en vinkelslip. På vinkelslipen hade företaget monterat en sågklinga som egentligen var avsedd för cirkelsåg. Vinkelslipen hade ett sprängskydd, som inte var heltäckande, och den saknade också så kallat död mans grepp.

Började hugga

Byggnadsarbetaren stod på knä och gjorde jobbet. När han kom till ett trångt hörn var sprängskyddet i vägen och han tog bort den tillfälligt. Plötsligt började klingan hugga i den motsatta väggens skiva eller i golvet, och arbetaren tappade greppet, vilket ledde till att han skadades av sågklingan som slog upp mot arbetaren. Den anställde fick allvarliga skelettskador på ena handen, och skärskador på två andra ställen på kroppen.

”Sprängskyddet skulle inte förhindrat olyckan”

Kammaråklagare Lotten Loberg vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö konstaterar att om sprängskyddet varit kvar, hade detta inte förhindrat olyckan. Hon menar att brottet är grovt, eftersom det rört sig om ett medvetet risktagande av allvarligt slag från arbetsledarens sida, eller försummelse av allvarligt slag eftersom det krävts särskild uppmärksamhet eller skicklighet att utföra arbetsuppgiften.

Företagsbot: 500 000

Arbetsledaren, som var utsedd till samordningsansvarig för arbetsmiljön, borde ha gjort en noggrannare riskbedömning av arbetet och gett instruktioner om en säker arbetsmetod och tillhandahållit bättre arbetsutrustning. Åklagaren yrkar också på att företaget ska beläggas med företagsbot på 500 000 kronor.
Uppgifterna är hämtade ur tidningen Tema Arbetsmiljö.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åtalas för olycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig