info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åtal efter dödsolycka

Fem bolag åtalas efter dödsolyckan där Fredrik Oskarsson Rantavaara, 21 år och hans pappa Kenneth Oskarsson Rantavaara, 52 år dog, vid en olycka i ett gruvschakt. Åklagare har idag, fredag, beslutat att väcka åtal och kräver företagsbot.

-Bolagen har på olika sätt haft brister som lett till olyckan. Den hade gått att hindra om företagen följt reglerna, säger kammaråklagare Stig Andersson, som åtalar för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.
Olyckan inträffade den 18 maj 2010 då en personkorg rasade ner i ett gruvschakt vid arbeten i LKAB´s gruva i Gällivare.
Åklagaren åtalar fem bolag som på olika sätt är inblandade och kräver en företagsbot på tre miljoner kronor vardera. De åtalade bolagen är LKAB, NCC, Kurt Andersson Grävmaskin AB, J.U.C. Värmeteknik AB och ConMine.

Rasade

De omkomna arbetade åt en underentreprenör och skulle granska schaktet efter en sprängning då olyckan inträffade. Personkorgen de stod i sänktes ner över schaktet från en mobilkran. Plötsligt släppte vajern som höll korgen och den föll. Flera fel låg bakom olyckan. Brytaren som skulle hindra vajern från att löpa för långt aktiverades aldrig och linan släppte från sin infästning i trumman.
I början av året anmälde Ylva Reinesund, mamma till Fredrik Oskarsson Rantavaaara och före detta fru till Kenneth Oskarsson Rantavaara, den rättsliga hanteringen av olyckan till JO. Hon ansåg att den tagit för lång tid och var rädd att ärendet skulle preskriberas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åtal efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig