info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Asbestskandalen polisanmäld

Byggnads har nu polisanmält de ansvariga för bygget i Umeå där 58 arbetare utsatts för asbest. Byggnadsarbetaren utsåg i början av december bygget till "årets sämsta".

När Byggnadsarbetaren pratar med Byggnads regionala skyddsombud Anders Morin har han nyss gjort polisanmälan, men är på väg tillbaka till polisen efter att en förundersökningsledare ringt och bett om fortsatt samtal. Anmälan gäller arbetsmiljön vid byggarbete på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Vem har du polisanmält?
– Byggherren, som är Västerbottens läns landsting. Den som som är bas-p, och alltså ska upprätta arbetsmiljöplaner. Och den som är bas-u, som ska samordna arbetsmiljöarbetet. Det är lite oklart vem som haft det ansvaret.
Vad har du anmält dem för?
– Det är ju arbetsmiljöbrott och att man har utsatt arbetare för en risk. Man har ju utsatt 58 personer för asbestexponering. Och det har ju hänt tre gånger inom loppet av ett halvår, även om alla 58 inte varit med varje gång.
Vad hoppas du uppnå med polisanmälan?
– Att man får gå till botten med det här och ta lärdom. Det får inte hända fler gånger. Så det är ett förebyggande syfte. Och medlemmarna vill ju veta vad som gått fel.
Jobbar du på fler sätt nu med följderna av asbestskandalen?
– Inte mer än att jag sitter och väntar på att företagen ska skicka in kompletterande svar på frågor jag ställt. Jag gör ju min egen utredning och företagen gör sina utredningar. Vi kan inte bara sitta och vänta, medlemmarna vill ju veta vad som hände.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Asbestskandalen polisanmäld

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig