info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Asbestlarm på sjukhusbygge

Ett 50-tal elektriker vid Karolinska sjukhuset i Huddinge har arbetat i lokaler med asbest under tre års tid. Elektrikerförbundet har polisanmält landstingets fastighetsbolag och Bravida.

Arbetena vid Karolinska universitetssjukhuset har pågått sedan januari 2008. Men först i våras blev det känt att där fanns asbest i byggnaden, där ett 50-tal elektriker och andra arbetare har arbetat. Elektrikerna fick veta det då deras arbetsställe var avspärrat och skyltar satts upp med ”Varning för asbest”. För några veckor sedan upptäcktes dessutom asbest på nytt i lokalerna på ett annat plan och arbetet stoppades.

Anmäldes

– Man blev förbannad helt enkelt. Vi har ju dragit hem det här till familj och barn. Det är det som är det jävliga i det hela. Det är ju inte bara vi som utsatts, säger Robert Andersson, skyddsombud på Bravida till SVT.
Under tisdagen lämnade Elektrikerförbundet in en polisanmälan mot entreprenören Bravida och Locum för arbetsmiljöbrott. Enligt Elektrikerföbundet har det varit känt för Locum att det fanns asbest i delar av lokalerna. Man menar också att Bravida underlåtit att undersöka riskerna för förekomst av asbest. Enligt uppgifter från Byggnads har även personal från sjukvården vid universitetssjukhuset befunnit sig i lokaler där det förekommit asbest. Och att det inte kan uteslutas att även patienter kan ha utsatts för fibrerna.

Kan ge cancer

Att exponeras för asbest oskyddad är mycket farligt. Fibrerna kan bland annat ge asbestos, en sjukdom i lungorna och cancersjukdomarna mesoteliom och lungcancer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Asbestlarm på sjukhusbygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig