info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Asbestfynd vid renovering

När bostadsbolaget Lulebo renoverade sina fastigheter på Kallkällan i Luleå visste man att det skulle finnas asbest i husen. Men en hantverkare hittade av en slump asbest på en plats som tidigare varit okänt.

I renoveringen av fastigheterna på Kallkällan ingår det asbestsanering: i ytterväggar, balkonger och kök vet man att asbest kan finnas.
Men när en elektriker skulle sätta fast en elkabel i taket i ett kök lossnade en flisa betong, i vilken det fanns en pappersremsa.

Proven visade att det var asbest

– Eftersom vi inte visste vad det var för material stoppade vi allt arbete, säger Samuel Lundkvist, platschef på Nåiden bygg, till Norrbottenskuriren.
Pappersremsan skickades till ett laboratorium där det visade sig vara asbest. När händelsen kom till Arbetsmiljöverkets kännedom klassade man fyndet som ett alvarligt tillbud.
Eftersom Nåiden bygg inte kan vara säker på vart all asbest i huset finns tar man det säkra före det osäkra. Tillexempel kommer elektrikerna att dra elkablarna en bit ut från väggen för att undvika att komma i kontakt med asbesten.
Totalt har 300 lägenheter renoverats på Kallkällan i Umeå.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Asbestfynd vid renovering

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig