info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsmiljöverket vill åtala företag

Arbetsmiljöverket vill kunna åtala också företag, inte bara enskilda personer, för arbetsmiljöbrott. 2004 dödades tio människor på byggarbetsplatser i Sverige.

Generellt sett är byggbranschen en av de mest olycksdrabbade på den svenska arbetsmarknaden. Totalt sett dödas varje år 45-50 personer på arbetsplatser, då det gäller samtliga branscher. Tal som misstänks stiga i samband med arbete med den stormfällda skogen i Sydsverige.
Ofta kan man undvika olyckorna genom bra och systematiskt arbetsmiljöarbete, menar Kenth Pettersson, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Han och arbetsmiljöverket vill utöka möjligheterna att åtala för arbetsmiljöbrott, enligt Tidningarnas telegrambyrå, TT.
Idag krävs att en ansvarig fysisk person kan pekas ut som ansvarig, för att man ska kunna åtala för arbetsmiljöbrott. Kenth Pettersson vill att regeringen ändrar på detta, så att även företag ska kunna åtalas för denna typ av brott. Kunde man ställa företag till svars, skulle högsta ledningen i företag och organisationer engagera sig mer i arbetsmiljöarbetet, tror Kenth Pettersson.
Såväl arbetsmiljöverket som flera fackförbund kräver att företagen ska bli bättre på att göra riskanalyser på arbetsplatserna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsmiljöverket vill åtala företag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig