info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsmiljöverket: ”Vi är ingen blåljusmyndighet”

Arbetsmiljöverket reagerar inte när facket slår larm, hävdar Byggnads Väst. Vi är ingen blåljusmyndighet, replikerar Arbetsmiljöverket region Väst.

Byggnads Väst menar att Arbetsmiljöverket inte kommer när facket slår larm om livsfarliga arbetsplatser. Anledningen: det är för långt att åka.
– Det är väldigt illa. De sitter i Göteborg och Halmstad är en svart fläck på kartan, en stad med 100 000. Och de har fått extra pengar från regeringen för att klara av nollvisionen mot dödsolyckor. Vi är mäkta irriterade, säger ombudsmannen Hans-Erik Lidén.
Det handlar om arbetsplatser där Byggnads saknar mandat gå in på egen hand. Typexemplet är en takomläggning på ett privat hus där ordentliga fallskydd saknas.
– Nu när det är sommar byggs det i varenda vrå på Hallandskusten. Vi har ringt verket ett flertal gånger och fått svaret att de fått order av sina chefer att inte åka ut till de här arbetsplatserna, säger han.

LÄS MER: Har slutat kontakta arbetsmiljöverket

Pernilla Niia, enhetschef på Arbetsmiljöverket region Väst, försvarar myndighetens metoder.
– Vi planerar vår inspektionsverksamhet utifrån statistik och omvärldsbevakning och lägger en plan över vilka inspektioner vi ska göra med fokus på var vi gör mest nytta och var vi bäst behövs. Det här gör vi i stor utsträckning i nationella inspektioner och där är bygg en prioriterad bransch eftersom vi ser att där finns stora risker.
I region Väst finns totalt 60 inspektörer som ska täcka alla arbetsplatser, i alla branscher, i Västra Götalands, Hallands och Jönköpings län.
– Vi har personer som hör av sig med tips om arbetsplatser som de uppfattar inte är okej. Det tycker vi är bra, men vi kan också se att det finns väldigt höga förväntningar på vad vi ska göra med anledning av sådana signaler. Ofta har man förväntningen att vi ska åka ut på studs men vi är inte en blåljusmyndighet på det sättet. Lagen bygger på att arbetsgivaren själv ska bedöma arbetsplatsens risker och förebygga dem, säger Pernilla Niia.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsmiljöverket: ”Vi är ingen blåljusmyndighet”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig