info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetslösa struntade i möten

100 av 300 kontrollerade långtidsarbetslösa byggnadsarbetare i Göteborg kom inte när arbetsförmedlingen kallade.

Men på arbetsförmedlingen misstänker man inget fusk där byggnadsarbetarna arbetat samtidigt som de fått a-kassa.
Under de senaste månaderna har arbetsförmedlingen Bygg i Göteborg kallat in byggnadsarbetare som varit arbetslösa mer än två år. Om de var medlemmar i a-kassan eller inte spelade ingen roll. Det viktiga var att de sökte arbete som byggnadsarbetare.
Av de 300 var det 100 som inte dök upp. De som var medlemmar i a-kassan blev då automatiskt avanmälda från arbetsförmedlingen som arbetssökande. De som inte var med i a-kassan hade i de flesta fallen ersättning via socialbidrag.
– Även de med socialbidrag har blivit avanmälda som arbetssökande. Vart de tar vägen nu vet inte jag. De söker i alla fall inget jobb och det troliga är att de fortsätter att få socialbidrag, säger Tomas Palmerén, arbetsförmedlare på AF Bygg i Göteborg.
Det finns en del frågetecken kring varför flera av byggnadsarbetarna, som är med i a-kassan och arbetssökande, inte brydde sig om arbetsförmedlingens kallelse. Men varken på arbetsförmedlingen eller på Byggnads tror man att de har arbetat samtidigt som de fått ersättning från a-kassan.
– Det verkar som om ganska många inte anmäler till arbetsförmedlingen att de har fått ett jobb eller börjat att studera. De blir liksom kvar i rullarna. Sedan är det många som vill stå kvar som arbetssökande när de har kortare påhugg i hopp om att få en fast anställning. Under den tiden får de naturligtvis ingen ersättning från a-kassan, säger Tomas Palmerén.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetslösa struntade i möten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig