Arbetskamrat vittnade om dödsolyckan
Dödsolyckan hände på julafton 2006. Under tisdagen inleddes rättegången i Norrköpings tingsrätt mot ägaren till bolaget där Roman Wrona var anställd. Han står åtalad för arbetsmiljöbrott, innefattande grovt vållande till annans död. Roman Wrona kom från en by i Polen till Sverige för att få en inkomst till sin familj. Han var lantbrukare men hade viss erfarenhet från byggen. Olycksdagen arbetade han och två arbetskamrater med att fästa takplåt på taket till ett ridhus i Östra Husby.
Arbetskamraten berättade i ett förhör från Polen via tolk om den traumatiska händelsen. Om att de var på väg upp på taket efter lunchrasten. Roman Wrona klättrade först upp för att fästa in sig med säkerhetslina och arbetskamraten kom efter.
– Jag höll på att spänna min lina. När jag såg upp var Roman på väg att falla ner mot backen.
Han föll sex meter rakt ner.
Arbetskamraten berättar att hans kollega började klaga på smärtor i bröstet och att han tog av honom säkerhetsselen. Men han kunde inte larma ambulans för han kunde inte engelska eller svenska. Istället lastade han och en kollega in den skadade i en bil och körde de åtta kilometrarna till arbetsgivarens gård. Därifrån larmades sedan ambulans. Senare avled Roman Wrona på sjukhus av svåra inre skador.
Kammaråklagare Christer Petterson som åtalat arbetsgivaren hävdar att han av oaktsamhet orsakat Roman Wronas död. Han hävdade i inledningsanförandet att företagaren inte tillräckligt undersökt riskerna och inte följt upp verksamheten ute på bygget för att hindra olyckan. Han hävdade att arbetsgivaren känt till att arbetarna jobbade på hög höjd utan skydd.
Arbetsgivaren förnekar brott och hävdar att han både muntligt och skriftligt gett instruktioner till byggnadsarbetarna, samt försett dem med säkerhetsselar och livlinor.
Arbetsmetoden blev något av en nyckelfråga. Åklagaren hävdade att man använt en metod som var helt otillåten Att lägga stegar direkt på åsar, utan något under. Då räcker det inte ens att ha lina och sele som fallskydd.
Arbetsgivaren hävdade att man arbetade på ett annat och korrekt sätt. Att arbetarna använde stegar som var utlagda på plåttaket.
Arbetsmiljöverket hade förordat att en skylift skulle användas. En sådan hade funnits på plats, men var tillbakaskickad sedan några dagar.
En annan springande punkt var om arbetarna använde skydd eller inte. Också här rådde oklarheter. Åklagaren har hävdat att skydd inte använts eller i alla fall inte använts korrekt. Detta har arbetsgivaren nekat till.
Arbetskamraten sa i förhöret att de alltid använde skydd. Men menar att hans kollega skulle kopplat fast sig längre ner och inte uppe på taket.
Två vittnen, två kvinnor som passerat arbetsplatsen några dagar före olyckan hade reagerat på vad de såg som dålig säkerhet.
– Vad jag såg hade de varken hjälmar eller säkerhetsutrustning eller linor. Jag trodde de var privatpersoner som byggde, sa det ena vittnet.
– Jag tyckte det såg otäckt ut, sa det andra.
Roman Wrona efterlämnade en hustru och två barn, idag 14 och 19 år.
Hans hustru har erbjudits att vittna, men hon är kvar i Polen och vill inte höras av rätten.
-Hon mår mycket dåligt och vill inte gå igenom detta igen, berättar familjens målsägarebiträde Anna Cieslak.
Under onsdagen fortsätter och avslutas rättegången.