info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsgivare inom EU riskerar böter

Ett förslag från EU-kommissionen är att arbetsgivare som anställer personer olagligt ska bestraffas. Men byggnadsarbetarnas fackliga international EFBWW kräver ett skarpare förslag att komma åt illegala anställningar.

Enligt EU:s beräkningar finns till åtta miljoner personer olagligt i EU. Kommissionens direktiv innehåller ett allmänt förbud mot anställning av dem som vistas olagligt i EU-länderna. Enligt förslaget är det arbetsgivarna som ska bestraffas, inte de papperslösa.
Byggnadsarbetarnas fackliga international EFBWW har analyserat innehållet och välkomnar ett direktiv. Men kräver ett skarpare förslag för att bredare komma åt illegala anställningar.
En arbetsgivare som fälls ska, förutom böter, kunna fråntas rätt till offentliga förmåner, stöd eller bidrag samt rätt att delta i offentlig upphandling i upp till fem år. En huvudentreprenör ska kunna bli ansvarig att betala både böter och efterbetalningar av löner för en underentreprenör som fälls.
Direktivet ska nu behandlas av både rådet och parlamentet, som är medbeslutande. Men det har ännu inte nått särskilt långt i EU-processen, skriver lo-tidningen.se.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsgivare inom EU riskerar böter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig