info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsgivare får böta 80 000

En 42-årig arbetsgivare har dömts av Lunds tingsrätt att betala 80 000 kronor. Mannen har brutit mot utlänningslagen när han i flera omgångar anställt sex polska och två bosniska byggnadsarbetare vid ett villabygge i Staffanstorp i Skåne.

Trots att 42-åringen visste att de utländska medborgarna saknade arbetstillstånd. Mannen dömdes i mitten av januari till att betala 1 800 kronor i dagsböter. I förra veckan togs talan om särskild avgift upp, eftersom åklagaren vid första tillfället inte kände till den särskilda straffavgiften.
Den särskilda avgiften är på ett halvt basbelopp (18 000 kronor) per anställd och arbetstillfälle. Men tingsrätten anser att avgiftssumman framstår som oskäligt hög med hänsyn till 42-åringens förhållanden och omständigheter. Den sammanlagda avgiften är därför minskad till 80 000 kronor.
Byggnads i Lund, som vid flera tillfällen uppmärksammat svartbygget,
är nöjd med domen.
– Det enda sättet att komma åt svartjobb är att folk blir medvetna om att det kostar pengar att anställa svart arbetskraft. Det är det enda som fungerar, säger Claes Alm, ombudsman på Byggnads i Lund.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsgivare får böta 80 000

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig