info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbete stoppat efter asbestlarm på Örebro slott

Upp till femton byggnadsarbetare kan ha blivit utsatta för asbestfibrer under renoveringen av Örebro slott. Detta sedan asbest spridits ut på arbetsplatsen.

Örebro slott fräschas upp. Arbetet pågår för fullt och bland annat ska fjärrvärmecentralen flyttas och gamla avloppsrör av gjutjärn bytas ut. Byggnadsarbetaren skrev om renoveringsarbetet i våras.
Och nu har det alltså kommit larm om asbest på bygget. Byggnads fick kännedom om asbesten sedan en person på bygget ringt in och berättat att hen tyckte ”att det så konstigt ut” när några arbetade med att kapa rör. Facket åkte omedelbart ut till arbetsplatsen och la ett asbeststopp. Enligt Byggnads har ett saneringsföretag kapat rör med asbest på ett felaktigt sätt så att andra arbetare på arbetsplatsen kan ha blivit utsatta för asbest.
– Det var mellan tio och femton personer som arbetade på arbetsplatsen under den dagen, säger Niklas Nordlund, arbetsmiljöansvarig, Byggnads Örebro-Värmland.

Skickade på hälsokontroll

De arbetare som var på slottet i närheten av asbestrivningen den aktuella dagen har blivit ombedda att gå på en hälsokontroll.
– Det handlar om lungröntgen för att visa att man är frisk för tillfället. Om man fått i sig några asbestfibrer så kan det ta trettio år innan man blir sjuk och då är det viktigt att göra en röntgen nu för att försäkringen ska gälla om man blir sjuk i framtiden, säger Niklas Nordlund.
Flera av de drabbade har redan varit i väg och gjort hälsokollen.
– Jag vet inte om alla är klara än, men de kommer bli undersökta så snabbt som möjligt.
Efter fyra dagar togs asbeststoppet, som lades i slutet av maj, bort.

Ingen utredning om arbetsmiljöbrott

Arbetsmiljöverket i Örebro har besökt företaget som sanerade asbesten och fattat beslut om att inte gå vidare med någon utredning om arbetsmiljöbrott.
– Vi har fått in en utredning från företaget och jag har pratat med företagsledningen. Vi har muntligen varnat bolaget och sagt att händer det något mer liknande så överväger vi att dra in tillståndet, säger Ulf Boström, arbetsmiljöinspektör på arbetsmiljöverket i Örebro.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbete stoppat efter asbestlarm på Örebro slott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig