info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Arbetares liv mindre värda"

Anneli Jordahl skrev romanen "Som hundarna i Lafayette Park", som bland annat tar upp dödsfallen i arbetslivet, däribland byggbranschen. Hon vill de ska få mer uppmärksamhet.

1.Varför skrev du boken?
-Jag är intresserad av arbetsmiljö och det har också att göra med att mina föräldrar hade tuffa jobb. Min mamma jobbade i storkök, hemtjänst och som kallskänka. Hon brände ut sig fullkomligt både fysiskt och psykiskt och tvingades sluta jobba i 50-årsåldern. Pappa var målare och utsatt för lösningsmedel. Jag har sett hur människor i arbetaryrken betalar ett högt pris med sin kropp.
2. Jeanette i boken har förlorat sin man i en dödsolycka på ett stålverk. Hon gör en dödsbok. Kan du beskriva vad det är?
-Det är ett sätt för henne att bearbeta sorgen och vanmakten. Hon samlar på information om alla arbetare som dött på jobbet. Hon börjar med sin man, stålverksarbetaren, som brann upp. Hon samlar så mycket information hon kan. Det är också ett sätt att hedra och rent symboliskt ge de här människorna en upprättelse.
3. Vad vill du säga med din bok?
-I genomsnitt omkommer en arbetare i veckan. Att det får fortgå utan att medier i allmänhet bryr sig nämnvärt om det, det gör mig provocerad. Det har legat som en störande ton i mitt huvud och därför måste jag skriva om det. Där finns något väsentligt att berätta. Under arbetet har jag kartlagt dödsolyckor på svenska arbetsplatser, bland annat genom Arbetsmiljöverkets hemsida och fackförbundspress, som tar de här olyckorna på allvar.
4. Varför är det viktigt att berätta om dödsfallen i arbetslivet?
-Det gör mig väldigt, väldigt arg att arbetare kan dö och skadas utan att det blir något rättsligt efterspel, att någon ställs till svars. Jag har läst att det rör sig ett par procent som leder till fällande domar. Det gör att arbetsgivaren kan spela, leka med andra människors liv. Med det visar man att arbetares liv är mindre värda.
5. I din bok kopplar du och Jeanette ihop de svenska dödsfallen med den svarta medborgarrättsrörelsen i USA. Berätta:
-Afroamerikanernas vanmakt är ungefär liknande som arbetarnas utsatthet i Sverige och bland dem finns också många arbetare. Det handlar om liv som inte värderas. Det finns en koppling mellan polisbrutaliteten och dödsskjutningarna mot oskyldiga i USA för där blir det inga rättsliga följder heller. Hade det varit tjänstemän, då hade det sett ut på ett annat vis.
6. Hur kom du på idén till boken?
– Jag skrev en novell till en kollektivroman som handlade om en kvinna som förlorat sin man i en olycka på Citybanan. Då hade jag läst mycket om olyckorna i byggbranschen och jag kände att det fanns mer att berätta. Det var en kort text och jag ville fortsätta skriva om den här kvinnans tragedi.
7. Kommer du att fortsätta skriva om olyckor i arbetslivet?
-Den här romanen var så krävande att skriva, att det kommer att dröja innan jag börjar på en ny bok. Jag hoppas att människor som förlorat anhöriga i arbetslivet, genom boken ska se att det finns andra som uppmärksammat orättvisan i hur de drabbats. Egentligen skulle jag vilja göra en riktig dödsbok och överlämna till någon minister.


Anneli Jordahl har skrivit flera uppmärksammade fackböcker och romaner, som innehåller arbetarskildringar. Några är:
2003 Klass-är du fin nog?
2006: Att besegra fru J.: en bok om Elsie Johansson
2007:Välkommen till tippen! Barnbok
2009:Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)
2011: Augustenbad en sommar
2014:Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Arbetares liv mindre värda"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig