info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetare utsattes för asbest

Byggnadsarbetare som rev delar av en byggnad ägd av Sollefteå kommun, utsattes för asbest. Nu kallar kommunen alla entreprenörer till ett möte.

Sollefteå kommun äger en fastighet från 1960-talet. Fastigheten är uthyrd till ett företag, Lappland Holding AB, som driver hotellverksamhet där. Just nu håller byggnaden på att renoveras och det var i samband med renoveringen som arbetarna utsattes för asbesten.

– Man hade redan rivit väggar med kakel på när Skanska kom till bygget. Vi tog ett prov på rivningsmassorna och det innehöll asbest, säger Roger Lundin, platschef på Skanska, som övertagit arbetsmiljöansvaret.

Arbetsmiljöverket var i kontakt med Lappland Holding redan för ett år sedan. Lappland Holding AB sade i en skrivelse till arbetsmiljöverket att man skulle göra en kartläggning av asbesten i byggnaden. Men vid en inspektion för ett några veckor sedan, upptäckte arbetsmiljöverket att det inte fanns några skyltar som visade var asbesten fanns.

Skanska gör en tillbyggnad, intill den äldre delen av hotellet, ett arbete som påbörjades strax före sommaren. När Skanska tog över arbetsmiljöansvaret gjordes asbestprover och det visade sig att det fanns asbest i bland annat innerväggar och i rörböjar.

– Det har vi koll på. Vi har en riktig sanering av detta. Men det är kakelväggarna i köksutrymmet som är sorgebarnet, och det har ju redan rivits där, säger Roger Lundin, platschef på Skanska.

Vet ni vilka arbetare som varit där och rivit?

– Det vet vi inte. Det fanns ingen riktig huvudentreprenör här tidigare.

Arbetsmiljöverket vet inte heller vilket byggföretag som rivit, vars arbetare kan ha utsatts för asbest.

Björn Norman, hotellets chef var arbetsmiljöansvarig för bygget innan Skanska tog över. Han vet inte heller vilket företag som rev.

– Men nu ska en saneringsfirma ta han om allt, säger han.

Ägare till hotellet är Sollefteå kommun. Sollefteå kommun säger till Svt Mittnytt att man inte hade kännedom om att byggnaden innehöll asbest. Kommunen kommer att kontakta arbetsmiljöverket och dra ihop samtliga parter för att diskutera arbetsmiljön på bygget.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetare utsattes för asbest

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig