info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetare utsatta i ny rapport

Afa försäkringar har gjort beräkningar på hur sjukskrivningstalen kommer se ut i framtiden för de som är unga idag. Även i fortsättningen kommer anställda i byggbranschen tillhöra de värst drabbade.

I studien ”Sjukfrånvaro under ett arbetsliv” gör Afa försäkringar ett försök att se in i framtiden om hur många av de som är unga i dag som kommer drabbas av långvarig sjukfrånvaro. Det handlar om gruppen som idag mellan 16 och 25 år.
För att ta reda på hur det kommer se ut i framöver har Afa försäkringar genomfört ett tankeexperiment där de ställt sig frågan: vad händer när dagens unga blir gamla? De har utgått från sjukskrivningsfrekvenser i Afa försäkrings försäkringskollektiv under 2013 och från ett antagande om en statistisk utveckling.

Fortsatt hög risk för bygg

Resultatet visar att även i framtiden kommer arbetare drabbas hårdare än tjänstemän. Det kommer även vara samma yrkesgrupper som råkar illa ut. Bland de som kommer tvingas till sjukskrivning som leder till månadsersättning märks bland annat undersköterskor, vårdbiträden, städare och personer anställda inom textil-, skinn- och läderindustri samt inom betong-, bygg- och anläggningsarbete.
Även när de gäller listan över hur många som kommer att drabbas av långa sjukskrivningar känns flera igen från hur det ser ut idag: byggnadsträarbetare, undersköterskor, personliga assistenter, vårdbiträden, jordbruk- och skogsarbetare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetare utsatta i ny rapport

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig