info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetare avskedades från VM-bygge

Cirka 500 byggnadsarbetare har avskedats från byggarbetsplatsen vid Mbombela stadion i Nelspruit, i Sydafrika, där det byggs inför fotbolls VM. Arbetarna har avskedats med omedelbar verkan efter att ha deltagit i en illegal strejk, där de protesterat mot lönerna. Sedan onsdagen strejkar arbetare också på en annan arena.

På arbetsplatsen vid Mbombela stadion byggs en arena för 46 000 åskådare inför fotbolls VM 2010. Där har hållits flera illegala strejker, där arbetarna har protesterat mot dåliga arbetsförhållanden, löner och bonusar.
Byggandet sker genom ett samarbete mellan det sydafrikanska byggföretaget Basil Read och den franska byggiganten Bouygues, ett av världens största byggföretag. Arbetsgivarna hävdar att arbetarna fått ultimatum, att de efter april inte fick delta i några strejker. En företrädare för Basil Read säger nu att man kommer att rekrytera 500 nya arbetare.

Bygg- och Träarbetarinternationalen, BTI, fördömer företagens handlande och kallar deras handlande barbariskt.
Konflikten på arbetsplatsen har bland annat rört vilka löner arbetarna ska ha. Den senaste strejken rörde framförallt ersättningen vid arbete nattetid och det fanns ett hot från ledningen om att sänka bonusar.
Fler konflikter är på gång i samband med byggandet inför fotbolls VM. På Green Pointstadion i Kapstaden strejkar sedan onsdagen byggnadsarbetare. Konflikten gäller oenighet om bonus och förhandlingsrätt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetare avskedades från VM-bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig