info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Arbetar hårt för att öka säkerheten"

Inget pris man vill ha. Men samtidigt ett pris baserat på en verklighet svår att förneka. Så kommenterar Kjell-Åke Averstad, projektchef för Citybanan hos Trafikverket, utnämningen Årets sämsta bygge.

Hur ser du på att ni utsetts till sämsta bygget?
– Det är ju inget pris man vill ha. Men om priset är baserat på att det hänt olyckor, så har det ju tyvärr inträffat olyckor i samband med byggandet av Citybanan. Det är ett faktum som vi inte kan ändra på. Men vi på Trafikverket och våra entreprenörer arbetar oerhört hårt på att öka säkerheten och minska olyckorna. Vi gör nu också ytterligare säkerhetssatsningar, bland annat genom ny handlingsplan.

Varför har det hänt så många olyckor och dödsfall?
– Det utreds ju väldigt noggrant efter varje olycka. Men man har inte kunnat hitta systematiska brister i arbetssättet, varken hos Trafikverket eller entreprenörerna. Orsakerna till varje händelse är väldigt olika.

Borde man inte kunna ställa större krav på att folk inte skadas på ett sådant här bygge som är offentligt och skattefinansierat?
– Jag tycker att alla arbetsplatser ska vara säkra, så att inga olyckor händer. Trafikverket har verkligen en nollvision i det här. Sedan måste man vara realist när man har 2 000 personer som jobbar med de här oerhört komplexa arbetena som Citybanan innebär. Man kan inte tro att det inte ska hända några olyckor. Men det ska inte hända några allvarliga olyckor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Arbetar hårt för att öka säkerheten"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig