info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Antalet byggkonkurser ökar kraftigt

Antalet konkurser fortsätter att öka kraftigt inom byggbranschen. Uppgången är 48 procent. Sveriges Byggindustrier tror att förändrade rotavdraget kan vara orsaken till att fler företag går i konkurs.

Totalt sett ökar konkurserna med 17 procent för de två första månaderna och antalet konkurser ökar inom flera sektorer, visar konkursstatistik från UC (Affärs och kreditupplysningsföretaget).
Inom byggindustrin har trenden med ökade konkurser hållit i sig under hösten 2016 och fortsätter under början av 2017. De två första månaderna i år, jan-febr, var antalet konkurser 180, vilket är en ökning med 48 procent jämfört med samma period förra året.

”De mindre rot-jobben har försvunnit”

Sveriges Byggindustrier tror att det förändrade rotavdraget gör att fler företag går i konkurs. Från och med 1 januari får den som köper rottjänster dra av 30 procent, jämfört med tidigare 50 procent.
– De mindre rot-jobben har försvunnit i vissa delar av landet. Vi har också sett att investeringarna i småhus har sjunkit under 2016 under de tre första kvartalen, vilket är en effekt av de förändrade rotavdraget, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

Läs mer: Kraftig minskning av rot-avdrag

”God renoveringsmarknad”

Enlig Sveriges Byggindustrier startades det många företag 2010 när rotavdraget infördes.
– Det har varit en god renoveringsmarknad under många år och det lockade fler att pröva att starta eget. De företag, som är relativt nystartade och som inte har byggt upp en tillräckligt stark bas, ryker först, förklarar Johan Deremar.
Störst ökning av konkurser är det inom bevakning, fastighetsservice och kontorstjänster med 55 procent. Därefter kommer byggkonkurserna (+48 %) och sedan konkurser inom restaurang och hotell(+38 %).

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Antalet byggkonkurser ökar kraftigt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig