info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anställda på socialt företag utsatta för asbest: "Vi har erkänt alltihop"

Anställda rev asbest utan tillstånd och skyddsutrustning. Nu har det sociala företaget Jobbcentralen Hem dömts till att betala totalt 227 500 kronor i sanktionsavgifter. "Ett gigantiskt misstag" säger verksamhetsledaren.

Arbetare jobbade utan skydd med asbestmaterial då de rev taket till en lada. Bilden är tagen när Piteå-Tidningen var på plats. Foto: Joel Gustafsson/Piteå-Tidningen

Det är Piteå-tidningen som avslöjat att Jobbcentralen Hem låtit anställda riva asbest på företagets fastighet på Degeränget, mellan Piteå och Öjebyn.

– Jag blir så förbannad över den inkompetens och okunnighet som finns hos arbetsgivare. Asbest är livsfarligt, sa Claes Danell, arbetsmiljöansvarig vid Byggnads Norrbotten, till tidningen.

Företaget har i flera år haft ett samarbete med Piteå kommun för att  hjälpa utrikesfödda till anställning. Inom verksamheten tar man bland annat in personal med lönebidrag från Arbetsförmedlingen. 2019 fick företaget diplom för sitt mångfalds- och integrationsarbete av Piteå kommun.

Arbetsmiljöverket besökte arbetsplatsen dagen efter avslöjandet 2022 och det har nu resulterat i flera sanktionsavgifter mot företaget.  Myndighetens utredning har visat att bolaget låtit riva material med asbest utan att ha tillstånd:

  • Bolaget har inte kunnat uppvisa giltiga utbildningsbevis eller tjänstbarhetsintyg för arbetarna som utförde rivningen.
  • De har inte burit skydd mot dammet som innehåller livsfarliga fibrer.
  • Bolaget har heller inte låtit märka förpackningar och behållare som innehöll asbestshaltigt material.

Britt Hällerstrand är verksamhetsledare för städ på Jobbcentralen, som är verksam inom städ, samt vaktmästeri och flytt.
Företaget menar att rivningen var ett misstag.

– Vi har erkänt alltihop. Det har blivit fel. Man ska ha utbildning för att riva asbest, speciella företag ska riva det och man ska ha tillstånd, säger hon.

Britt Hällerstrand beskriver att företaget köpt en tomt för den egna verksamheten och att två av de anställda, som skulle jobba med flytt- och trädgård, började riva. Arbetsledaren, som har kunskap om asbest, var inte på plats vid tillfället.

– De visste att de skulle fixa till tomten och då tänkte de att de skulle ge sig på ladan. Ingen skugga ska falla på dem. De försökte göra rätt. Felet är hos oss som hade en otydlig  delegationsordning,  säger hon.

Hur ser du på att era anställda utsatts för asbest?

– De har kontrollerats av företagshälsovården men av olika skäl har de slutat, så jag vet inte hur det är nu. De rev ute i friska luften vilket minskar risken.

Det här var ett gigantiskt misstag som blev en oerhörd kostnad för oss.

Tycker ni att ni som socialt företag att har ett särskilt ansvar för att de anställda kan arbeta säkert?

– Naturligtvis, så är det och så jobbar vi. Det här var ett gigantiskt misstag som blev en oerhörd kostnad för oss.

Bolaget har ansett att avgiften – 227 500 kronor – var för hög i förhållande till företagets ekonomiska resurser. Bolaget betonar att de inte är ett byggföretag och inte rev i kommersiella syften.

Men Förvaltningsrätten anser inte att det finns några skäl att sätta ner avgiften eftersom exponering för asbest innebär stora hälsorisker för de anställda. Arbetsgivaren är skyldig att hindra att anställda utsätts för faror och olycksfall.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Asbest – detta gäller
  • Hantering av asbest omgärdas av mycket hårda regler.
  • Asbest kan ge dödliga sjukdomar, som cancer.
  • Det är förbjudet att använda men finns i många gamla byggnader.
  • För att få hantera materialet krävs tillstånd, speciell skyddsutrustning och de som utför arbetet ska vara medicinskt kontrollerade och ha särskild utbildning.
Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anställda på socialt företag utsatta för asbest: "Vi har erkänt alltihop"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig