info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anmälan mot Byggnads bygge dras tillbaka

Polisanmälan om felaktig asbesthantering vid Byggnads eget förbundskontor har dragits tillbaka. Anmälaren Tomas Kullberg, regionalt skyddsombud, sa under onsdagen efter ett möte på arbetsplatsen, att han fått frågan utredd. Men Arbetsmiljöverket ifrågasätter värdet av de nya prov som tagits på arbetsplatsen.
Byggnads förbundskontor i Stockholm under ombyggnad.

Anmälan grundades på uppgifter från en byggnadsarbetare inne på bygget, som säger sig ha sett hur eternitplattor krossats och körts iväg med bobcat, vilket är olagligt. I polisanmälan fanns uppgifter om att mattlim med asbest rivits på ett felaktigt sätt. Enligt företagen på plats har mattlimmet tidigare analyserats och innehåller ingen asbest.
Efter polisanmälan har projektledningsföretaget Hifab beställt asbestprover i lokalerna.

Totalt har 14 prover på damm tagits och svaren kommer inom två veckor. Idag offentliggjordes de första sju proverna som inte visar någon förekomst av asbest. Men vad proven egentligen säger ifrågasätts av Arbetsmiljöverket.
– Eftersom asbesthanteringen gjordes för flera veckor sedan bevisar proven ingenting. I slutändan står ord mot ord, säger arbetsmiljöinspektör Kristian Lönnström.
Arbetsmiljöverket har efter anmälan besökt arbetsplatsen vid flera tillfällen, för att utreda frågan. Eftersom rivningen i de aktuella delarna redan var avslutad när anmälan gjordes, har verket hört de inblandade företagen och granskat dokumentation över bygget och arbetet.
Under onsdagen hölls ett möte på arbetsplatsen med representanter för beställaren, projektledningsföretaget, rivningsföretaget, asbestsaneraren och Arbetsmiljöverket. Där deltog även Tomas Kullberg, som efter mötet beslöt att ta tillbaka sin polisanmälan.
-Företagen har gått till botten med de uppgifter som kommit fram. Nya prover har tagits och jag anser nu att frågan är färdigutredd. Jag har fått uppgifter om hur företagen arbetat och därmed finns inte längre några brottsmisstankar, säger Tomas Kullberg.

Både han och Byggettans ordförande Johan Lindholm anser att det var viktigt att ta de ursprungliga uppgifterna på allvar och göra en polisanmälan.
– Då det fanns misstankar om att det gått felaktigt till måste man ta dem på allvar och få dem utredda, säger Johan Lindholm.
Byggnads ekonomichef Clas Nykvist är ansvarig för ombyggnationen för Byggnads räkning.
Trots medlemmens vittnesmål känner han sig efter onsdagens genomgång helt säker på att inga fel har begåtts.
– Jag känner ingen oro för att det ska ha gått fel till. Jag är fullständigt lugn, säger han.
Sedan årsskiftet pågår renoveringsarbetena på den aktuella fastigheten i Stockholm. Kontorsbyggnaden är 24 000 kvadratmeter och rymmer såväl Byggnads som Kommunals förbundskontor. De båda förbunden är också ägare till beställaren av bygget; Polstjärnan HB.
Eftersom huset är byggt 1961 fanns misstankar om att det innehöll asbest. En miljöinventering gjordes där prover togs på olika typer av material. Bland annat konstaterades att asbest fanns i rörböjar i källaren. Den har till en del sanerats tidigare och en ytterligare etapp har inletts nu i veckan. Under arbetets gång upptäckte rivningsföretaget också att det fanns eternitkanaler för elschakt, som innehöll asbest. Dessa gick rätt igenom flera våningsplan. Också dessa är sanerade.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anmälan mot Byggnads bygge dras tillbaka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig