info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ämnena som ger eksem på bygget: "Kan ge livslång allergi"

Allergier på grund av konserveringsmedel har ökat kraftigt. Problem med eksem kan drabba många på bygget, som golvläggare, rörmokare, elektriker och målare.

Hudexperten Carola Lidén berättar att vvs:are som jobbar med relining kan få allergier av epoxi. Foto: Colourbox/Anna Persson

Hudexperten Carola Lidén, professor emeritus vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet, berättar att så kallad kontaktallergi har ökat inom vissa yrken. Allergin uppstår när huden kommer i kontakt med allergiframkallande ämnen. Eksemet kan bli besvärligt.

– Huden blir röd och svullen, man får blåsor och knottror och det kliar mycket. Sedan fjällar huden och det kan bli sprickor. Det är väldigt besvärligt. Den vanligaste platsen för arbetsrelaterat eksem hos yrkesverksamma är på händerna, eftersom de är mest utsatta för skadlig hudkontakt, säger Carola Lidén.

På 70- och 80-talet gick man över från lösningsmedelsbaserade produkter till vattenbaserade i bland annat färg. För att produkterna inte ska mögla tillsätter man konserveringsmedel.

De som jobbar med härdplast måste vara välinformerade.

Carola Lidén, hudexpert

– De senaste tio åren har användningen av allergiframkallande konserveringsmedel ökat dramatiskt. Det är så höga koncentrationer att det orsakat ökade allergiproblem.

Men det är inte bara målare som drabbas. Rörmokare som jobbar med relining kan komma i kontakt med allergiframkallande epoxi. Golvläggare och många andra grupper kan också få eksem av arbetet.

– Det finns till exempel ofta epoxiharts i golvlack som kan ge allergier. Elektriker jobbar också mycket med epoxi, säger Carola Lidén.

Metaller är en annan fara som kan leda till kontaktallergi och eksem. Det finns ofta krom i lädret till arbetshandskar och arbetsskor, förutom i cement. Nickel och kobolt är andra allergiframkallande metaller, som finns i många byggverktyg och material. Resultatet kan bli sjukskrivning.

– Det kan bli så att man inte kan arbeta. Särskilt händerna kan bli för svårt skadade. Det gör helt enkelt för ont för att hålla i verktygen, säger Carola Lidén.

Hon tycker att ansvaret att förhindra allergier i första hand ligger på tillverkare, inköpare och arbetsmiljöansvariga på arbetsplatserna.

– Man kan inte lägga allt ansvar på arbetarna, säger hon och påpekar att det är extremt viktigt att de som jobbar med farliga ämnen får rätt instruktioner och utrustning.

– De som jobbar med härdplast måste vara välinformerade. En kontakt vid ett tillfälle kan orsaka en livslång allergi. Och har man väl blivit allergisk mot ett ämne kan man reagera på väldigt låga halter därefter. De här ämnena finns ju även i privatlivet säger Carola Lidén.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ämnena som ger eksem på bygget: "Kan ge livslång allergi"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig