info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allvarlig gasolycka på byggarbetsplats

En verkstadscontainer exploderade i Stockholm i helgen. - Luften i containern förvandlades till en bomb på grund av en gasläcka, säger Ingvar Berg, yrkesinspektör i Stockholm.

Containerns väggar och tak flög åt alla håll och tre stycken bodar som stod bredvid, där byggnadsarbetarna brukade äta, slogs sönder och började brinna.
Olyckan inträffade vid tiotiden på lördagsmorgonen och ingen människa kom till skada. En maskinreparatör som råkade befinna sig på området klarade sig undan med blotta förskräckelsen.
– Om explosionen ägt rum under arbetstid hade de som befunnit sig i bodarna förmodligen dött omedelbart, säger Ingvar Berg.

Gasolflaskan som orsakade olyckan hade förvarats felaktigt, i en container som inte var tillräckligt ventilerad. Sprängämnesinspektionen misstänker att ventilen inte stängts till ordentligt. I containern fanns ett ventilationssystem/värmesystem som slås av och på. Förmodligen hade en gnista antänt den gashaltiga luften.
– Gasolflaskor ska förvaras i ett eget förråd och inte tillsammans med brandfarligt material. Förrådet ska vara ventilerat och eventuell elutrustning ska alltid vara kapslad, säger Lars Synnerholm, avdelningsdirektör på Sprängämnesinspektionen.

Det är vanligt att den här typen av gasolflaskor förvaras bland övriga byggmaskiner, särskilt på små byggarbetsplatser. På detta bygge (NCC) fanns förutom gasolflaskan, 3-4 bensindrivna byggmaskiner i containern.
– Kunskapen hos gemene man om hur gasol fungerar är otillräcklig. En liten gasläcka i ett utrymme med otillräcklig ventilation, skapar en bomb, säger Ingvar Berg, yrkesinspektionen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allvarlig gasolycka på byggarbetsplats

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig