info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allt fler fallolyckor - stress orsak

Fallolyckorna ökar i Stockholm och yrkesinspektionen tror att stressen är en viktig orsak till ökningen.

– Vi misstänker att det beror på det höga arbetstempot och stressen. Det verkar bara bli värre och värre, säger P-O Lindström, biträdande chef för yrkesinspektionen i Stockholm.
Inspektionen har konstaterat att byggtiderna blivit allt kortare, samtidigt som det ofta är stora brister i planeringen. Det gör att byggnadsarbetarna får en svår arbetssituation. Dessutom kommer det in outbildad arbetskraft utifrån, nu när det börjar bli brist på byggnadsarbetare.
Yrkesinspektionen ser beställare och projektörer som en stor del av orsaken till de korta byggtiderna och den sena planeringen.
Erik Nygren, regionalt skyddsombud på Byggettan i Stockholm, delar yrkesinspektionens syn på kombinationen av stress och fallolyckor.
– Jag märker hur pressade byggnadsarbetarna är, säger han.
Yrkesinspektionen ska nu se över hur man på bästa sätt kan komma åt korta byggtider och stress. De regionala skyddsombuden i byggfacken och inspektionen kommer att samarbeta om detta.
Under 1998 hände cirka 220 olika fallolyckor i Stockholms distrikt, som består av Stockholm, Uppsala och Gotlands län. Tendensen i år är en ökning av fallolyckorna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allt fler fallolyckor - stress orsak

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig