info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allt fler arbetsolyckor inom byggbranschen

Antalet anmälda arbetsolyckor inom bygg ökar. Orsaken kan vara att fler olyckor anmäls, men också att det just nu byggs väldigt mycket.

– Det blir mer stress och tidspressat, säger Pierre Gustafson, projektledare för byggtillsynen på Arbetsmiljöverket.
Antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro har ökat, visar Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik. Mellan åren 2014 och 2016 är ökningen 14 procent. Statistiken är inklusive dödsolyckor. Pierre Gustafson, arbetsmiljöinspektör och projektledare för byggtillsynen på Arbetsmiljöverket, tror att en av orsakerna kan vara att det nu anmäls fler olyckor än tidigare.

”Finns ett stort mörkertal”

– Vi har pratat mycket om det när vi är ute och inspekterar och haft kampanjer att man ska anmäla mer. Men det finns också ett stort mörkertal, säger Pierre Gustafson.
En annan orsak till ökningen av antalet arbetsolyckor kan vara den byggboom som råder ute på arbetsplatserna och att antalet sysselsatta ökar.
– Det är fler företag, fler sysselsatta, och det byggs mer, vilket påverkar statistiken. Företagen har svårt att få tag på folk, och tar kanske in folk som inte har kunskaper och underentreprenörer som inte har full koll, säger Pierre Gustafson.

”Det missar man mycket i dag”

Han tycker att det är viktigt att företagen tar på sig ansvaret för säkerhetsarbetet.
– Företagen måste se till att underentreprenörer följer arbetsmiljöregler och gör riskbedömningar och riskanalyser. Det missar man mycket i dag, säger Pierre Gustafson.
Om man ser till antalet olyckor per 1000 sysselsatta är byggbranschen mer olycksdrabbat än andra branscher. Inom byggverksamheten inträffade 11 olycksfall per 1000 anställda 2016. Motsvarande siffra för samtliga näringsgrenar är 7.


Antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro:
2014: 3117
2015: 3366
2016: 3549
Antalet sysselsatta inom byggverksamheten:
2014: 319 197
2015: 323 459
2016: 333 611

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allt fler arbetsolyckor inom byggbranschen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig