info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Äldre byggare förlorare i nya LAS-förslaget: "Lättare göra sig av med dem"

Byggnads avtalssektretare Torbjörn Hagelin är orolig för byggnadsarbetarnas framtid efter regeringens nya förslag. Sämst till ligger byggare över 50.
– Det blir lättare för arbetsgivaren att göra sig av dem, säger han.

Torbjörn Hagelin och Eva Nordmark. Foto: Terese Perman/Kristian Pohl

När regeringen tillsammans med samarbetspartierna Centern och Liberalerna i början av juni la fram tre utredningar och förslag om förändringar på arbetsmarknaden var det glada miner. Man presenterade en ny typ av studiestöd, ett utökat och omarbetat omställnings- och kompetensstöd – och ett förändrat anställningsskydd.

– Det här kommer att förbättra svensk arbetsmarknad. Vi ser att det leder till att företagen får ökad flexibilitet, att de som har de mest osäkra anställningarna får ett stärkt anställningsskydd, sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S.

Enligt förslaget ersätts allmän visstidsanställning med särskild visstidsanställning, som ska övergå till tillsvidareanställning efter 12 månaders anställning under en femårsperiod. Detta ska innebära en förbättring för många anställda, bland annat inom tjänstesektorn, som slipper osäkra projektanställningar.

Men i Byggavtalet och Maskinentreprenadavtalet finns ingen allmän visstidsanställning.

– I de andra avtalen inom bygg finns visstidsanställning, men det är ju inget som används i vår bransch. Vi har ju i stort sett bara heltidsarbete, säger avtalssekreteraren Torbjörn Hagelin.

Regeringens framgång med stärkt anställningsskydd gäller alltså inte byggnadsarbetare.

– När man tittar på helheten så får Byggnads medlemmar ingenting som är av värde, säger Torbjörn Hagelin.

De utökade möjligheterna till omställning är det enda som Torbjörn Hagelin ser positivt på i regeringens förslag.

– Men inte på bekostnad av de försämringar som föreslås.

De försämringar som Torbjörn Hagelin syftar på är bland annat de förändrade turordningsreglerna, där tre anställda ska få undantas tid uppsägningar på grund av arbetsbrist, oavsett vilken storlek ett företag har. I dag kan två personer undantas på företag med max tio anställda. Han tänker också på att uppsägning på ”saklig grund” föreslås bytas till ”sakliga skäl”, något som enligt kritikerna gör det lättare att sparka anställda.

– Det är ingenting som skulle gagna medlemmar i Byggnads. Våra medlemmar är ofta ganska utslitna när de kommer upp i 50-årsåldern. De skulle ju bli utbytta ganska fort.

Är du orolig för hur det kan bli?

– Ja, det är jag. Jag är orolig för våra medlemmar som blir utslitna eller på något annat sätt tar strid för sin sak. Det blir lättare för arbetsgivaren att göra sig av dem, säger Torbjörn Hagelin och tillägger:

– För mig är det här en reglering där man ska tysta arbetarkollektivet.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark hälsar via sin pressekreterare Jennie Zetterström att hon avböjer att kommentera frågan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Äldre byggare förlorare i nya LAS-förslaget: "Lättare göra sig av med dem"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig