info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Aktion mot dödsolyckor: ”Vill att folk ska reagera”

Stockholms city i lördags, blodiga arbetshandskar på Sergels torg. Syftet var att uppmärksamma dödsolyckorna på bygget.

Sergels torg i helgen. Blodiga handskar i en manifestation mot dödsolyckorna på bygget. Foto: Sebastian Brandt

Det var i samband med den första europeiska ungdomskonferens för BWI:s region Pan-Europa som det hölls en manifestation mot olyckor på byggarbetsplatser. Arrangör var bland annat Unga Byggare.

– Vi har varit på besök på byggarbetsplatser för att visa hur vi arbetar med säkerheten här i Sverige, berättar Jakob Wagner, ombudsman på Byggnads och nyvald ordförande för BWI:s Europeiska ungdomskommitté.

Läs också Byggjobbaren–Kontorsråttan 1–0

För att ytterligare inspirera konferensdeltagarna från andra länder ville Unga Byggare även genomföra en manifestation.

– Vi spånade på idéer och kom fram till att vi skulle fokusera på dödsfallen då det varit många i Sverige det här året. Vi tittade även på siffror för hela Europa som visade att minst 1 400 arbetare inom bygg- och skogsindustrin omkommit sedan 2016, säger Jakob Wagner.

Han berättar att det är svårt att få uppmärksamhet för alla olyckor trots att det är en viktigt fråga. Därför valde de att försöka sticka ut ordentligt.

– Vi rullade ut ett flera meter stort vitt ark och därpå placerade vi arbetshandskar. Sedan hällde vid ut teaterblod över handskarna. Det blev verkligen effektfullt med rött på vitt.

Det blev starka reaktioner från folk som gick förbi.

– Många stannade och frågade vad vi gör och varför. Då fick vi berätta och så delade vi ut vykort med lite bakgrund om dödsolyckorna. Bland annat hur många som omkommer i byggbranschen i Sverige och om hur få som blir fällda trots att det finns brister i arbetsmiljön.

Jakob Wagner tycker inte att ”blodet” var att gå för långt för att få fram budskapet.

– Vi behöver visa verkligheten som den ser ut. Vi behöver bli bättre på att beskriva vad som händer på byggarbetsplatserna. Byggnadsarbetarna som dör eller skadas är inte bara en siffra, de är riktiga människor, någons familjemedlem och våra kollegor och vänner. Vi måste få ut de här berättelserna och det fick vi via den här manifestationen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Aktion mot dödsolyckor: ”Vill att folk ska reagera”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig