info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Aktion för avtal samlade 2 500 personer

Manifestationer för kollektivavtal hölls på ett 25-tal platser runt om landet vid lunchtid idag. I Stockholm samlades 2500 medlemmar ur olika fackförbund på Sergels torg för att manifestera sitt stöd. Många av mötesdeltagarna hade åkt in från olika byggen runt om länet.

Arrangörerna bedömer att manifestationen på Sergels torg samlade cirka 2500 personer. K-G Westlund från LO-distriktet började med att tala om kollektivavtalets centrala grundidé, det ”löfte”som medlemmarna gett varandra i en fackförening.
– I Sverige gäller detta löftet och det omfattar oss alla: ”vi lovar och försäkrar, att aldrig någonsin, under några omständigheter sälja vårt arbete på sämre villkor eller lägre lön än det vi nu lovat varandra”, refererade han.

Erland Olausson LO:s avtalssekreterare, pekade i sitt tal på att kollektivavtalet är hotat, bland annat genom den kampanj som Svenskt Näringsliv driver som är till för att inskränka strejkrätten. Han menade vidare att det egentliga syftet med flera olika förslag från de borgerliga partierna, är att undergräva fackens styrka.
– Kollektivavtal på 30 kronor per timme är också ett kollektivavtal. För att vi ska få kollektivavtal som är rimliga, krävs det starka fackföreningar, sade han.
Manifestationen hade arrangerats av sex fackförbund gemensamt: Byggnads, Seko, Fastighets, Skogs- och Trä, Elektrikerna och Målarna.

En av de byggnadsarbetare, som åkt in till Sergels torg, tillsammans med sina arbetskamrater, var Monica Lindström, snickarlärling på NCC.
– Jag är rädd om mitt kollektivavtal. Det står så bra saker i det. Arbetstider, löner, semester, vilka rättigheter jag har, säger hon.
När hon gick med i Byggnads visste hon inte så mycket om facket, hon blev uppmanad av sin far att gå med.
– Det är jag glad för idag. Jag fick inte ut min lön på mitt förra företag och fick hjälp med det, säger hon.

En annan byggnadsarbetare som deltog i manifestationen var Ragnar Karlsson, lagbas för träarbetarna på ett NCC-bygge i Stockholm.
– Ingen hade lagt märke till mig om jag hade stått här på torget ensam. Det är det, det handlar om. Att vi tillsammans går ihop och förhandlar med arbetsgivaren. Då blir vi starkare. Det är samma sak på arbetsplatsen. När jag har 15-20 gubbar bakom mig i förhandlingarna som vill samma sak, då får vi mer, det handlar om makt, säger Ragnar Karlsson.
Hela Ragnar Karlssons arbetslag var närvarande på Sergels torg. NCC kommer att göra ett avdrag från lönen med två timmar för bortavaron från jobbet, berättar han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Aktion för avtal samlade 2 500 personer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig