Åklagare yrkar fängelse för dödsolycka
Roman Wrona föll när han var på väg upp på taket till det ridhus som höll på att byggas i Östra Husby, i Norrköpings kommun. Han föll cirka sex meter. Men det finns många oklarheter runt hur arbetet gått till och i vilken mån skyddsanordningar använts eller inte. En stor del av de två gångna rättegångsdagarna i Norrköpings tingsrätt har ägnats åt att försöka reda ut detta. Men fortfarande vid rättegångens slut återstod många frågetecken. Det har bland annat handlat om motstridiga besked om hur arbetet gick till, om den omkomne hade skyddsutrustning på sig och hur man ska tolka placeringen av bevismaterial från olycksplatsen.
Kammaråklagare Christer Pettersson anser det bevisat att arbetsgivaren gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott av grovt slag. Han hävdar att arbetsgivaren brustit på en rad punkter: i skydd, i instruktioner till arbetarna, i arbetsmetoder, i uppföljning av arbetsmiljön med mera. I sin slutplädering ansåg han att brottet ska anses som grovt, bland annat för att arbetsgivaren kände till att det inte fanns lift, vilket enligt Arbetsmiljöverket skulle användas.
Om tingsrätten i Norrköping går på åklagarens linje och fäller för ett grovt brott är straffet fängelse. Rätten har också möjlighet att fälla för ett arbetsmiljöbrott som inte är grovt. Då är det normala villkorlig dom och böter. Åklagaren begär också att byggbolaget där Roman Wrona var anställd ska betala två miljoner kronor i företagsbot.
Arbetsgivaren förnekar brott och hävdar att han gjort det han var skyldig att göra bland annat i form av instruktioner och uppföljning av arbetet. Hans advokat, Claes Egnell, påpekade också att det fanns flera oklarheter och sa att han själv hade svårt att förstå vad som hänt. Men han menar också att oklarheterna inte ska ligga arbetsgivaren till last. Enligt försvarsadvokaten står det inte i reglerna att det krävdes en lift för arbetet som gjordes under olycksdagen och han anser inte heller det bevisat att en lift hindrat olyckan. Han kritiserade också att olycksutredningen bland annat för att arbetsplatsen inte spärrats av efter olyckan. Något som lett till att bevismaterial kunnat flyttas.
Ingen av dem som var på arbetsplatsen under olycksdagen hade någon utbildning som byggnadsarbetare. Roman Wrona var lantbrukare men hade byggerfarenhet, en annan var till exempel styckare. Enligt ett av onsdagens vittnen, arbetsmiljöinspektör Bengt Johansson, var olyckan helt onödig. Med rätt förberedelser, bättre kunskaper, instruktioner och bättre arbetsmetoder skulle den aldrig behövt hända, menar han. Han anser att man skulle använt en arbetsmetod med två liftar i arbetet med att fästa plåtar på taket till ridhuset. En lift hade tidigare använts på arbetsplatsen men skickats tillbaka.
I sin slutplädering återkom Christer Pettersson till den omkomne mannen Roman Wrona, som dog 47 år gammal och efterlämnade hustru och två barn.
-Det är en enorm tragedi som drabbat familjen, sa familjens målsägarbiträde Anna Cieslak.
Familjen som bor i en fattig by i sydöstra Polen har förlorat sin familjeförsörjare, sin make och far. De chockades svårt, först vid dödsfallet men sedan drygt ett år senare då de fick veta vad som hänt efter olyckan, om omständigheterna innan Roman Wrona kom under vård.
-De fick veta att han lidit oerhört mycket.