info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åklagare utreder sprängolycka

Arbetsmiljöverket har åtalsanmält händelsen med en sprängolycka i somras. Anställda var nära att få stenblock över sig. Nu får åklagare ta ställning till om händelsen ska leda till åtal.

Sprängningen inträffade i somras då ett mötesspår för järnväg skulle byggas mellan Karlstad och Kil.
– Vi har hittat brister hos såväl sprängföretag, som NCC som ansvarade för arbetsmiljösamordningen och beställaren Trafikverket, säger arbetsmiljöinspektör Per-Inge Persson.
Verket har pekat på ett flertal fel vid sprängningen. Bland annat utsattes arbetare som stod i närheten för fara, då det sprutade stora stenar omkring i sprängområdet. De största stenarna hade en vikt på uppskattningsvis 10-15 kilo.

Kunde blivit katastrofalt

Trafikverket har tidigare gjort en utredning av händelsen. Utredaren Ulf Rydh pekade på ett flertal allvarliga felaktigheter.
– Det här är mycket allvarligt. Med bara några små förändringar så hade det här kunnat bli en stor katastrof, sa han då till Värmlands Folkblad.
Ett passagerartåg var på väg mot området där sprängningen skett, men stoppades i ett sent skede. På spåret fanns då grävskopor och sju till åtta personer som plockade sprängsten. Enligt Trafikverket hade personalen fått i uppdrag att rensa undan på spåret.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åklagare utreder sprängolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig