info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åklagare utreder Citybanan

Brister i arbetsmiljön kan vara orsaken till den olycka som inträffade vid ett tunnelbygge i Stockholm i förra veckan. Två personer skadades, varav den ene allvarligt.

Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott har bestämt att en åklagare ska utreda händelsen då två byggnadsarbetare skadades vid bygget av Citybanan i Stockholm.
De två byggnadsarbetarna skulle förstärka väggar och tak i en tunnel med sprutbetong. Av någon orsak föll sprutbetong ned och skadade dem.
Tunnelarbetarna är anställda av Trafikverkets entreprenör Züblin. Före sommaren inträffade en dödsolycka på Citybanan. Under projektets gång har fyra dödsolyckor inträffat på Citybanan.

Arbetsmiljöverket utreder inte

Arbetsmiljöverket har gjort en inspektion av arbetsplatsen, men kommer inte att utreda omständigheterna kring olyckan.
-Vi har bestämt att arbetsgivaren ska göra en egen utredning av händelsen. Därefter får vi se hur vi går vidare, säger Stig Andersson, handläggare på Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverkets oberoende utredningar brukar vara ett viktigt stöd för åklagaren om det blir åtal, kommer arbetsmiljöverket att utreda detta efter att arbetsgivaren sagt sitt?
– Nej, troligtvis inte.
Varför?
– I det här fallet är det inte aktuellt. Vi brukar inte så ofta göra egna utredningar.

Betalade slavlöner

Företaget Züblin är i hetluften på ett annat bygge i Stockholm. Företaget har gjort sig sig känt för att betala slavlöner på ett kommunalt bygge. I ett projekt som pågår just nu i Råcksta i Stockholm tar Züblin in flera underentreprenörer, med dumpade löner. Polackerna som arbetar på bygget tjänar 35 kronor i timmen. Polackerna berättade om sina löner för Byggnads ombudsmän som gjorde ett arbetsplatsbesök på bygget i tisdags.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åklagare utreder Citybanan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig