info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ackordsandelen ökar i TBM-gruppen

De stora yrkesgrupperna i Byggnads har haft den bästa löneutvecklingen under det senaste året. Det visar Byggfackens lönestatistik för tredje kvartalet.

Trä-, betongarbetarne och murare, TBM-gruppen, är den största gruppen i Byggnads. Gruppen är också det senaste årets vinnare i löneligan. Genomsnittsförtjänsten ökade tio kronor per timme på ackord under tredje kvartalet i år jämfört med samma period 2000. Det är en förbättring av genomsnittslönen som bara matchas av anläggare som arbetar på ackord.
Ackordsandelen i TBM-gruppen var 22,2 procent under tredje kvartalet i år, en rejäl höjning från 16,9 procent ett år tidigare.

TBM-gruppen och anläggarna har ännu en bit kvar till löneligans topp. Vvs-montörerna sitter där kvar i orubbat bo sedan tredje kvartalet 2000.
De, mellan fem och tio procent, av vvs-montörerna som arbetar på ackord hade byggbranschens högsta löner under tredje kvartalet i år med 152:79 kronor per timme. Och de rörmontörer som arbetar på tidlön hade den högsta genomsnittliga timförtjänsten, 124:53 kronor per timme. Vvs-monternas genomsnittsförtjänst på tid är dock inte helt jämförbar med de övriga statistikuppgifterna eftersom den är hämtad från Byggnads individuella lönestatistik.

Målarna, som har branschens högsta ackordsandel, på drygt 85 procent, halkar bakåt i löneligan. Trots det skiljer det nästan tio kronor ner till glasarbetarnas genomsnittliga ackordsförtjänst.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ackordsandelen ökar i TBM-gruppen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig