info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Ackord ökar olycksrisken"

Ackordssystemet ökar tempot och olycksrisken. Det anser fem arbetsgivarförbund inom bygg som nu bemöter Byggnads krav på arbetsmiljöcertifiering.

I i förra veckan gick Byggnads ordförande Hans Tilly och avtalssekreterare Torbjörn Johansson ut med en debattartikel i DN, där man ställde krav på arbetsmiljöcertifiering. Debattartikeln handlade om att arbetsmiljön på många håll var oacceptabel. De många dödsolyckorna gjorde att varannan byggnadsarbetare var rädd att gå till jobbet, visade en undersökning som Novus Opinion gjort. Byggnads vill därför ha krav på arbetsmiljöcertifiering i avtalsrörelsen.
Nu har fem arbetsgivarförbuden, Sveriges Byggindustrier, VVS Företagen, Plåtslageriernas riksförbund, Maskinentreprenören och Glasbranschföreningen, svarat Byggnads i branschtidningen VVS-forum.

Ackord orsak till olyckor

De tycker att ackordssystemet som Byggnads vill bevara, är en orsak till olyckorna.
”Vi utgår från att det innebär att Byggnads även vill jobba för att minska de riskbeteenden som förstärks av ett ackordssystem som bara premierar högt tempo”, skriver de fem förbunden.
Vidare känner de inte igen beskrivningen att medarbetarna skulle vara rädda för att gå iväg till jobbet. Tvärtom upplever de att branschen är positiv och sjukfrånvaron är låg.
Byggarbetsgivarna kan tänka sig en frivillig arbetsmiljöcertifiering, men anser inte att det är en fråga för avtalsrörelsen 2012.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Ackord ökar olycksrisken"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig