info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

A-kasseavgift kan höjas kraftigt

Flera fackförbund, däribland Byggnads, måste betala högre a-kasseavgifter till staten när arbetslösheten stiger. Avgiften till Byggnads a-kassa kan därför höjas kraftigt för medlemmarna.

– Det är tragiskt. Vi skulle hellre vilja sänka avgiften så fler hade möjlighet att gå med i a-kassan, säger Gunnar Dahlberg, föreståndare för Byggnads a-kassa.
Varje månad betalar a-kassorna en arbetslöshetsavgift till staten som motsvarar 33 procent av kassans utbetalningar.
I vissa branscher, som inom industrin och byggbranschen, stiger nu arbetslösheten snabbt. Arbetslösheten fördubblades inom Byggnads från november till december, från 4,2 procent till 9,2 procent.
I januari var arbetslösheten 10,2 procent. Ju högre arbetslöshet desto mer pengar måste Byggnads betala till staten. Det innebär i sin tur att fackförbunden måste höja a-kasseavgiften för sina medlemmar.
– Vi hade ett underskott på över fem miljoner i januari. Nu fortsätter arbetslösheten att stiga. Därför måste vi justera upp avgiften rejält, annars slår vi i taket, säger Gunnar Dahlberg, föreståndare för Byggnads a-kassa.

Den totala a-kasseavgiften för Byggnads medlemmar är i dag på 296 kronor. I detta belopp ingår en grundavgift på 116 kronor och en arbetslöshetsavgift på 180 kronor. Arbetslöshetsavgiften hette tidigare förhöjd finansieringsavgift och infördes av den borgerliga regeringen den 1 januari 2007. Hos Byggnads a-kssa var den från början på 250 kronor, men har sedan sänkts. Just nu ligger den på 180 kronor.
Det är denna avgift som kan komma att höjas kraftigt, kanske ända upp till taket på 300 kronor.
Därtill tror Byggnads a-kassechef Gunnar Dahlberg att den del av grundavgiften som går till driftskostnader för a-kassan kommer att höjas några tiolappar.
– Avgiften är i dag på 46 kronor. Det är pengar som går till data, porto, löner och extra personal. Vi har redan nu tagit in extra personal för den ökade arbetsbördan, säger Gunnar Dahlberg.
Sammantaget skulle den totala a-kasseavgiften, för dem som arbetar, kunna landa på över 400 kronor.
Om tre veckor ska Byggnads a-kassa ha styrelsemöte för att besluta om höjningen. Sedan måste Byggnads a-kassa också ansöka till staten för att ändra avgiften. Avgiftshöjningen kan träda i kraft redan 1 maj.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: A-kasseavgift kan höjas kraftigt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig