info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

A-kassan skärper regler mot fuskare

130 dagars avstängning eller uteslutning är straffet för byggnadsarbetare som fuskar med a-kasseersättningen. – Vi drar åt tumskruvarna, säger Sten-Åke Thorén chef på Byggnads a-kassa.

Det räcker att medlemmen stämplar en enda dag och samtidigt jobbar eller får pengar från försäkringskassan. Straffet för detta är avstängning i 130 dagar (6 månader). Om medlemmen stämplat i två dagar kan det bli tal om uteslutning från a-kassan.

– Kontrollerna skärps. Tyvärr är det en del som chansar och tror att vi inte upptäcker dem, säger Sten-Åke Thorén.
Ungefär 60 – 70 byggnadsarbetare åker fast för fusk varje år. Det handlar oftast om medlemmar som försöker få sjukersättning från försäkringskassan samtidigt som de stämplar. Det händer också att byggnadsarbetare som startar eget företag fortsätter att plocka ut a-kassa. Andra chansar och stämplar trots att de fått jobb.

Byggnads a-kassa har inlett ett samarbete med försäkringskassorna och Centrala studiestödsnämnden, CSN för att komma tillrätta med fusket. Myndigheterna och a-kassan utbyter information med varandra.
– Kommer vi inte på dem direkt så gör vi det senare. I bland kan det ta några månader, säger Sten-Åke Thorén.
För byggnadsarbetare som åker fast kan det handla om rejäla ekonomiska konsekvenser. Efter en 130 dagars avstängning krävs att medlemmen jobbar i 80 dagar innan stämpling blir aktuell igen.
– Det kan slå väldigt hårt där det är dåligt med jobb, säger Sten-Åke Thorén.

En utesluten byggnadsarbetare kan ansöka om ett nytt medlemskap i a-kassan. Även om medlemskapet beviljas dröjer det minst ett år innan byggnadsarbetaren får stämpla igen. Ett ytterligare led i den hårdare linjen är att uteslutna a-kassemedlemmar också riskerar att uteslutas ur förbundet.
Bakgrunden till de tuffare kontrollerna är att statliga Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF skärpt sin övervakning av a-kassorna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: A-kassan skärper regler mot fuskare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig