info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

A-kassan kan bli dyrare - men inte på Byggnads

Det kan bli ännu dyrare att vara med i a-kassan. Företrädare för flera a-kassor signalerar nu att kommande höjningar är tänkbara.

Hotell- och restaurangfackets a-kassa kan komma att höja sina avgifter redan i höst.
– Eftersom då måste betalande medlemmar betala för hela den här hanteringen för de medlemmar som har valt att lämna a-kassan på grund av att de inte har råd. Vi kommer kanske att vara tvungna att höja vår grundavgift redan till hösten, säger Anna-Lena Lundh till Ekot.
Ekot har ringt till fem a-kassor, bland annat Hotell och restaurang, Kommunal och Handels. Samtliga uppger att en höjning kan bli aktuell men ingen vill gå in på detaljer.

Medlemmar i Byggnads a-kassa kan dock känna sig lugna. Thomas Gustavsson, ordförande för Byggnads a-kassa, har inga tankar på att höja avgiften.
– Nej, inte som det ser ut i nuläget. Vår ekonomi ser bra ut. Vi kommer inte avisera några höjningar av a-kassan framöver, säger han.

Vid årsskiftet införde regeringen en förhöjd finansieringsavgift som ledde till en höjning av a-kasseavgiften med cirka 240 kronor i månaden. Pengar som a-kassorna sedan betalar till staten.
Sedan i höstas har över 250 000 personer lämnat a-kassorna. Enligt Ekot har många av dem ”straffat ut sig” genom att strunta i att betala avgiften och på så vis bli uteslutna efter tre månader. Samtidigt måste a-kassorna betala staten för dessa tre månader.
– Tidigare har a-kassorna valt att inte kräva de pengarna av den som låtit bli att betala. Men det har de inte råd att göra nu när avgiften blivit så pass mycket högre, säger Krister Johansson på Kommunal.

Enligt IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, är a-kassorna skyldiga staten sammanlagt 270 miljoner kronor för den förhöjda finansieringsavgiften eftersom medlemmar inte betalat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: A-kassan kan bli dyrare - men inte på Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig