info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

A-kassan kan bli dyrare igen

A-kassorna får inte längre anlita inkassobolag för att driva in skulder. Ska kassorna sköta det själva blir det en rejäl kostnad, menar Byggnads a-kassa. En kostnad som betalande medlemmar antagligen får stå för.

Hittills har a-kassorna anlitat inkassobolag för att driva in obetalda avgifter och felaktiga utbetalningar. Men nu har IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, tittat närmare på hanteringen och kommit fram till att a-kassorna inte får anlita inkassobolag enligt grundlagen.
– Att driva in avgifter och felaktiga utbetalningar är myndighetsutövning. Därför kan a-kassorna inte lämna över den uppgiften till någon annan, säger Uno Ströberg på IAF:s försäkringsjuridiska enhet.

Ärendet har blivit aktuellt i och med att många medlemmar slutat betala a-kasseavgift under året, ofta på grund av den förhöjda finansieringsavgift som trädde i kraft vid årsskiftet. Efter tre månader åker man nämligen ur a-kassan. Men att sluta betala räcker inte som utträde. Det krävs att medlemmen själv aktivt begär att gå ut ur a-kassan. Att bara sluta betala ger i stället en betalningspåminnelse. Och får a-kassan inte in pengarna ska kassan nu själv lämna över ärendet till kronofogden. En dyr affär för a-kassan. Och i längden för dem som fortfarande betalar sin avgift, menar Sten-Åke Thorén, enhetschef för Byggnads a-kassa.
– Det blir medlemsavgiften som höjs när kostnaderna ökar. Vi får rätta oss efter de här förhållandena. Men det är sorgligt, medlemmarna har ju haft tillräcklig med höjningar det senaste året.

Uno Ströberg på IAF tycker däremot inte att det borde bli en sådan dyr affär.
– Jag har svårt att se att den stora kostnad för a-kassorna. Ärendehanteringen med kronofogden är mycket enklare i dag. Jag tror att det här mer är en principiell diskussion, annars borde a-kassorna se över sin ekonomi.
En tro Sten-Åke Thorén, från Byggnads a-kassa, inte delar.
– Han har helt fel. Det här är ett jättejobb, det krävs antingen ett helt nytt hanteringssystem som inte kräver personal. Eller mer personal. Båda alternativen är väldigt kostsamma. Men vi måste rätta oss efter vad IAF säger. Nu ska vi gå igenom det här tillsammans med de övriga kassorna.

Enligt Sten-Åke har medlemmarna i Byggnads a-kassa i dag en gemensam skuld på cirka 20 miljoner kronor. Närmare hälften handlar om medlemmar som inte betalat in a-kasseavgiften under året. Byggnads a-kassa har skickat ut påminnelser. Men det är många som ändå inte betalat. Fram till våren kommer de ärendena att lämnas över till kronofogden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: A-kassan kan bli dyrare igen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig