info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Löneloket: Linköping

Återigen är det byggnadsarbetarna i Linköping som agerar lönelok på den svenska byggarbetsmarknaden. De toppar ackordslistan för 2010, med en snittförtjänst på 189:97 kronor per timme. Här kan du läsa om deras hemlighet.

Linköping är en stad som växer och bland annat har satsningen på universitetet gett många byggjobb det senaste decenniet.
Nu är det dags igen. Denna gång handlar det om en halliknande konstruktion där det i framtiden ska forskas om motorer, alltså lite praktik i en annars genomteoretisk miljö.
Bygget ser ut som vilken arbetsplats som helst i landet. Några bodar, staket som hägnar in området, byggmaterial täckt av presenningar och så de vanliga ljuden; någon som bankar, en vinkelslip som drar i gång och sågspånsprut från en handklinga. Utanför bygg­arbetsplatsen, horder av sommarklädda studenter som pimplar italienskt kaffe ur pappersmuggar och tar årets första glass.

”Vi var i gärdsgårdsserien””

De som tittar mot byggarbetsplatsen kan se på skyltar att det är Åhlin & Ekeroth som uppför den nya byggnaden. Lagbas är Lasse Lindén. Han har varit aktiv byggnadsarbetare i Östergötland sedan 1965. Där finns även vapenbrodern Yngve Eriksson. Han är en gröngöling i sammanhanget, har varit byggnadsarbetare lika länge men endast arbetat i trakten i 25 år då han flyttade ner från Uppsalatrakten.
De två kan allt om löneundret i Linköping.
De sitter bredvid varandra på ett knippe två tum fyra och försöker förklara varför de är bäst år efter år. Det hela började i mitten av 1990-talet. Avdelningen i Linköping spelade då i gärdsgårdsserien när det gäller lönenivån.
– Jag tror att vi låg på plats 25 av alla avdelningar. Det var allt annat än muntert, säger Lasse Lindén.

Byggnads tog tag i problemen

På Byggnads avdelning bestämde man sig för att göra något radikalt. Den numera pensionerade ombudsmannen Roland Johansson började dra upp riktlinjerna och kort därpå kom även Conny Delerud in i bilden.
– Att vi tjänar så bra i dag beror till viss del på det arbete som gjordes då. Det finns fortfarande en viss Rolandeffekt kvar, men det är långtifrån hela sanningen, säger Yngve Eriksson.
När de två gentlemännen i snickarställ ska berätta vad som skiljer deras vinstgivande arbetssätt från andras får de ändå problem. De tittar på varandra och funderar och har först svårt att peka på någon direkt skillnad. I stället börjar de rabbla likheter.
– Vi jobbar inte hårdare eller bättre än några andra. Det är jag övertygad om. Sedan tror jag att planeringen och fördelningen av det praktiska arbetet på byggena fungerar lika bra överallt i landet, säger Lasse Lindén.

Ingen byggboom i Linköping

Andra saker som normalt påverkar lönen uppåt är stora infrastrukturbyggen, hög tillväxt och låg arbetslöshet. I Linköping finns inget av det; enligt Byggnads lokalt är arbetslösheten visserligen lägre än snittet men inte extremt låg, tillväxten är inte högre än på många andra platser och något storbygge av rang som tryckt upp lönenivån har det inte funnits på länge. Förklaringen till förstaplatsen i löneligan måste vara någon annan.
Till slut kryper det fram. Det finns en tydlig orsak, men det är två blygsamma herrar som ogärna vill skryta.
– Jag tror att vi lagbasar här i Linköping utför pappersarbetet bättre, att hela laget är mer engagerat och att vi har en avdelning där ombudsmännen bryr sig. De ligger på och tar strid för vår lön, säger Lasse Lindén.
För deras egen del är det självklart det dagliga arbetet som lagbas som är det viktigaste. De enas om tre ord: Noggrannhet, intresse och kunskap.

Noggrannhet

Ett exempel på noggrannhet är att det tidigare den här dagen var uppgörelse på detta bygge. För att förbereda sig träffades Conny Delerud och Lasse Lindén dagen före på arbetsplatsen och gick igenom kalkylen. Dagen efter möttes de halv sju på morgonen och förhandlade sedan fram till lunch på ett projekt som har en kostnad motsvarande omsättningen på en mindre korvkiosk. Det handlar om inte mer än ungefär 2 000 arbetstimmar.
När det gäller intresset försöker de sprida det ut i bygglaget på flera sätt och de vill att alla på bygget hela tiden ska tänka på vad de utför för jobb, om det ingår i kalkylen eller inte. Den tanken ska alltid vara levande.
Det tredje ledordet kunskap är kanske det som de lägger mest tyngd på.
– Jag läser in de flesta underlag och kalkyler så att jag kan dem utantill. Det går naturligtvis inte på stora jobb, men jag försöker få in så mycket som möjligt i skallen, säger Lasse Lindén.

Förtroende

Plötsligt enas de om ytterligare ett ledord – nämligen förtroende. De är noga med ha ett bra samarbete med ledningen av bolaget. Därför är det helt främmande för dem att bara ta upp tillkommande arbete vid avstämningar.
– Hittar vi något i kalkylen som vi inte utför så ska vi självklart inte ta betalt för den posten. I det långa loppet vinner vi på att vara ärliga, säger Lasse Lindén och fortsätter:
Men det har börjat växa upp mörka moln på lönehimlen över Östergötland. Såväl söder som norr om området tjänar byggnadsarbetarna sämre, vilket försvårar möjligheterna till ytterligare lönelyft. Det blir i stället en press nedåt.
– Byggnads drar ner på folk och vi är inte ute på arbetsplatserna lika mycket som tidigare. Vi vill vara på varje bygge och försöka få alla att jobba på ackord, men vi hinner inte. Och det går inte att jobba till sju, åtta på kvällen varje dag, säger Conny Delerud.

”Andra avdelningar borde göra studiebesök här”

Han skulle gärna se att andra avdelningar tog större ansvar. Trots Linköpingsavdelningens framgångar har ingen annan avdelning gjort studiebesök för att försöka ta lärdom.
– Vi får nu slåss stenhårt för att försvara vår nivå och det orkar vi inte i längden. Vi måste ha hjälp, de andra måste trycka upp sina lönenivåer. Jag kan aldrig råda över en annan juridisk person som en avdelning är och de personerna är säkert duktiga på något annat, men jag tycker att det fattas en del när det gäller lönen.
Linköping har nu legat i topp i flera år. Och på Byggnads förbundskontor har man ingen förklaring till varför inte fler avdelningar kopierat deras arbetssätt.
– Jag vet inte om man inte orkar. Vi pratar ofta om vid våra träffar att vi är ett löneförbund och att lönefrågan är en viktig del för vårt förtroende hos medlemmarna. Sedan ska man komma ihåg att det försvann en del kompetens för några år sedan när många rutinerade försvann när Byggnads bantade antalet anställda och erbjöd förtida pension, säger Göran Tinglöv, chef för förhandlingsenheten på Byggnads.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Löneloket: Linköping

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig