Arbetarna ännu utan lön
De tre byggnadsarbetarna har jobbat med en tillbyggnad på en gård i Skåne. De var lovade åtta euro i timmen men uppger alltså att de endast fått lite pengar i början av hösten, nu har de lönekrav på ungefär 50 000 kronor var. De bor på byggarbetsplatsen och säger till SVTs Sydnytt att de knappt har pengar till mat och att de saknar pengar till att ta sig hem inför julen.
Arbetsgivaren oanträffbar
Vare sig Byggnads eller huvudentreprenören för bygget där de jobbat säger sig ha kunnat komma i kontakt med deras arbetsgivare, ett estniskt företag, sedan den här situationen blev känd.
Apropå de här tre männens situation och tidigare händelser av liknande karaktär upprepar Byggnads nu krav som man även förut riktat mot lagstiftarna (se faktaruta).
Skärpt ansvar för huvdentreprenörer
Ett av kraven som Byggnads ordförande Hans Tilly åter gått ut med i dag gäller att huvudentreprenörer bör kunna krävas på ansvar för villkoren även hos de underentreprenörer man anlitar.
I dag innebär byggavtalet att huvudentreprenören har ansvar för att kolla avtal och exempelvis f-skattebevis inför själva anlitandet av en underentreprenör. Om underentreprenören saknar kollektivavtal ska man förhandla anlitandet med facket, enligt medbestämmandelagen.
Men huvudentreprenören kan inte ställas till svars om underentreprenören sedan bryter mot sina skyldigheter under uppdraget, exempelvis genom att inte betala lön. Det vill alltså Byggnads ändra på, för att stärka huvudentreprenörernas intresse av att köpa tjänster från seriösa företag.
Kritik mot huvudentreprenören i Skåne
I det aktuella fallet i Skåne kritiserar Byggnads huvudentreprenören Reppu Entreprenad för att inte ha uppfyllt sina skyldigheter enligt de nu gällande reglerna. Företaget förhandlade inte med Byggnads inför anlitandet av det avtalslösa estniska företaget.
– I så fall hade vi haft mer chans att hjälpa, säger Roland Ljungdell, ordföranden för Byggnads i södra Skåne som nu fick kännedom om det estniska företagets närvaro först när de anställda redan var i knipa.
På Reppu Entreprenad säger Sami Järvenpää att företaget haft för avsikt att följa reglerna. De har betalat fakturorna från underentreprenören men inte vetat om att pengarna sedan inte gått vidare i form av löner till arbetarna.
Byggnads funderar nu på hur man kan hjälpa de tre män som sitter fast på sin arbetsplats. De har skrivit in sig som medlemmar, men det finns alltså inget avtal att hänvisa till för den arbetstid som deras arbetsgivare inte betalat för.