info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dålig maskkunskap framkallar faror

Många byggnadsarbetare skyddas uselt av sina andningsmasker. Det visar en ny studie. Orsaken är att många saknar kunskap om hur de ska användas. Det leder till att de utsätts för farliga ämnen som kan göra dem sjuka, samtidigt som de tror de är säkra.

Detta är den första studien i sitt slag i Sverige där man kontrollerat hur andningsskydd fungerar och skyddar under vanligt arbete. Totalt har ett 80-tal mätningar gjorts på 20 arbetsplatser, varav ett 30-tal på sju byggen.
– Okunskapen om hur andningsskydden fungerar leder till onödiga risker för byggnadsarbetare, säger Pär Fjällström, en av dem som gjort studien.
Det är allvarligt eftersom maskerna just används för att skydda mot farliga ämnen som till exempel kan ge lungsjukdomen Kol, hjärtkärlsjukdomar och lungcancer.
Skyddet mättes när byggnadsarbetarna jobbade i sin vanliga arbetsmiljö och omfattade tre olika typer av masker:
Vanliga filtermasker, så kallade bh-masker, halvmasker och fläktmatat andningsskydd. Parallellt mättes halterna av damm och rök innanför och utanför masken.

Det var väldiga variationer i hur de skyddade. Från nästan inget alls till mer än godkänt. Parallellt gjordes också intervjuer med byggnadsarbetare och arbetsledare, där de berättade om företagets rutiner och vad de visste om hur masken ska användas och skötas.
Enligt forskarna finns stora kunskapsbrister hos båda grupperna, vilket är direkt avgörande för hur skyddet fungerar.
– Vi har inte haft anledning att ifrågasätta maskerna i sig, säger Pär Fjällström.
Endast var femte person har fått någon form av utbildning i hur man ska hantera sin mask, med rengöring, filterbyten och förvaring. Bara 22 procent bytte filter tillräckligt ofta för att vara på den säkra sidan. 71 procent rakade sig inte när de använder mask, vilket man ska. Det förekom att filtren rengjordes med tryckluft eller dammsugare, vilket förstör skyddet.

Något som förvånade forskarna var att det fanns problem med tryckluftsmatade skydd, som används vid de mest utsatta arbetena.
-I vissa fall använde man felaktigt oljebaserade kompressorer och luft från dessa pumpades då in i masken så det blev oljedimma i andningsskyddet. Man bytte ett problem mot ett annat, säger Pär Fjällström.
Problemen var lika stora både på små och stora företag. Studien är gjord av IVL Svenska Miljöinstitutet och omfattar också andningsskydd i verkstadsindustrin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dålig maskkunskap framkallar faror

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig