info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter bodupproret: ”Det här har du rätt till”

- Alla företag som har kollektivavtal med oss ska ordna personalutrymmen. Om arbetsgivaren inte gör det är det ett avtalsbrott, säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.

Om arbetsgivaren inte ställer i ordning personalutrymmen är det ett avtalsbrott, säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöansvarig på Byggnads. Foto: Mostphotos

Byggnadsarbetaren har skrivit om några av alla de byggnadsarbetare som dagligen tvingas äta och byta om i firmabilen och åka till macken för att gå på toaletten.

Enligt en överenskommelse i kollektivavtalet mellan Byggföretagen och Byggnads är det arbetsgivarens ansvar att ställa i ordning personalutrymmen.

Läs också Bergsprängaren Micke: ”Jag har ätit i bilen i 14 år”

– Vi har ett kollektivavtal om att det ska finnas bodar på byggena. Vi har tagit strid och avstått löneutrymme för att få bodar, säger Ulf Kvarnström.

Om det inte går att ställa upp en bod eller vagn på arbetsplatsen kan företaget ordna personalutrymmen en bit bort.

– Alla har rätt till personalutrymmen. Arbetsgivaren kan säga att de får vara i förrådet, men då ska de ha ersättning för resa i tjänst och all restid ska gå utanför rasten, säger Ulf Kvarnström.

Ulf Kvarnström

Ibland blir byggnadsarbetare anvisade en tom lägenhet för att kunna byta om, äta och gå på toaletten. Men det duger inte, enligt Kvarnström.

– I en tom lägenhet finns inga sittplatser, inga torkskåp, tvättrännor och duschar eller låsbara skåp.

Läs också Kenta: ”Ställningsmontörer får aldrig någon bod”

På en arbetsplats ska det också finnas tillräckligt många toaletter.

– Om det är för få  toaletter börjar folk kissa på gården. När vi ser gula fläckar i snön på byggarbetsplatser så vet vi att något är fel där, säger Ulf Kvarnström.

Under 2010 kom Byggnads och Byggföretagen överens om att höja standarden i bodarna. Det hade till exempel förekommit problem med mögel. Företagen fick fram till 2014 på sig att ta fram fräschare bodar.

– Vi krävde högre standard. Numera ska det finnas duschar, toaletter, god ventilation och mikrovågsugnar. Allt ska vara genomfört vid det här laget.

De flesta större företag har bytt till det nya bodsystemet, men mindre företag har kanske inte ens skaffat egna bodar och om de finns har de svårt att transportera vagnar som bara får köras i 30 kilometer i timmen.

– Om företaget inte har egna bodar får de hyra och om de inte kan köra dem själva får de hyra med transport. Bodar och vagnar ska etableras på varje arbetsplats, säger Ulf Kvarnström.

Kräv din rätt!

Arbetsgivaren är skyldig att ordna personalutrymmen åt alla som arbetar på ett företag med Byggnads kollektivavtal.

Om det ändå inte finns kan du gör såhär:

  1. Kontakta din arbetsgivare på egen hand.
  2. Kontakta skyddsombudet på arbetsplatsen, som tar upp frågan med arbetsgivaren. Om de inte kommer till någon lösning ska skyddsombudet lämna över ärendet till Arbetsmiljöverket. Finns det inhyrd arbetskraft från ett bemanningsföretag har deras skyddsombud rätt att hantera frågan för dem.
  1. Kontakta Byggnads region och påtala problemet. Då blir det ett kollektivavtalsbrott som innebär skadestånd för arbetsgivaren. 

Det här ska finnas på varje byggarbetsplats

Matrum eller matutrymme med god plats för alla som äter samtidigt.

Kylskåp och uppvärmningsanordning för mat.

Vid till exempel anläggningsarbeten kan kylskåp, spis och uppvärmningsanordningar drivas med gasol. För belysning, fläktar med mera kan ett eller flera 12-voltsbatterier eller ett mobilt elverk användas.

En vattentank, som står frostfritt, behövs för tvättmöjlighet.

Toalett med tvättplats. Om det inte går att ansluta toaletten till vatten och avlopp så kan en modern torrklosett vara acceptabel. Toaletter ska vara skilda för män och kvinnor om de används samtidigt.

Torkskåp eller annat utrymme för att torka blöta kläder.

Låsbara förvaringsskåp.

Utrymme för tillfällig vila vid plötsliga sjukdomstillstånd ska finnas på varje arbetsställe eller ska lätt kunna ordnas.

Källa: Överenskommelsen om personalutrymmen som finns mellan Byggnads och Byggföretagen. Den går att läsa här.

 

Monica Hedlund
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter bodupproret: ”Det här har du rätt till”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig