info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt bodtänk från Veidekke: "Vill attrahera alla"

På Veidekke ska man införa byggbodar som är anpassade för alla på samtliga byggen. ”Kommer man ut som tjej på bygget ska man veta att det finns en separat dusch”, säger Mikael Södergren, fackligt förtroendevald på Veidekke.

På byggen som Veidekke drar igång efter den 1 mars ska det vinnas duschar för både män och kvinnor. Foto: Mostphoto/Veidekke

Veidekke har samarbetat med leverantörer av byggbodar för att få fram bodar som gör det möjligt med enskilda dusch- och omklädningsrum ute på byggarbetsplatserna. Den nya standarden ska gälla på projekt som drar igång efter den 1 mars.

– Det ska finnas separata omklädningsrum och dusch för damer och herrar. Det kommer vi inte att frångå oavsett hur arbetsplatsen ser ut, säger Mikael Södergren.

Även på arbetsplatser med bara en byggbod ska det finnas möjlighet till eget utrymme för båda könen i en och samma bod.

– De ska vara utformade så att det är möjligt, säger Mikael Södergren och fortsätter:

– Om du är kvinna och kommer ut på en Veidekke-arbetsplats så ska du veta att det redan finns förberett med separata delar. Det är viktigt att alla känner till det i förväg.

Linnéa Johnson är HR-specialist på Veidekke. Hon säger att den här förändringen är en självklarhet.

– Det fungerar inte som det ser ut idag där en del känner sig som en belastning när de kommer ut på ett nytt projekt och behöver fråga efter speciella anpassningar för exempelvis ombyte.

Bakgrunden till att man nu inför de nya bodarna är diskussioner inom företaget. Medarbetare som är ute på byggen har kommit med önskemål om att etableringarna ska vara anpassade för alla medarbetare.

– Några av de kvinnliga yrkesarbetarna har berättat om att de byter om på toa, bakom draperier och ibland med killarna. På Veidekke vill vi attrahera, välkomna, behålla och utveckla alla duktiga människor. säger Linnéa Johnson.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Fakta om Veidekkes nya standard

Det ska finnas minst två omklädningsrum per bodetablering. De ska fördelas så att kvinnor och män kan byta om i var sitt omklädningsrum.

Omklädningsrummet ska vara slutet till den grad att man kan stänga om sig, samt att det är insynsskyddat och låsbart. Det ska inte vara möjligt att se in i omklädningsrummet från andra utrymmen.

Det ska finnas minst en dusch per 6 personer (enligt kollektivavtal gäller redan att duschar ska ha avskärmning).

Sanitetsbehållare ska finnas på samtliga toaletter.

Cenneth Niklasson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt bodtänk från Veidekke: "Vill attrahera alla"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig