info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya trenden – fler väljer a-kassan OCH facket

Skillnaden mellan medlemsantalet i Byggnads och Målarförbundets a-kassa och antalet medlemmar i facket har slutat att växa.

Trenden har vänt. Nu väljer fler att bli medlemmar i både facket och a-kassan. Foto: Mostphoto

Jämfört med för tjugo år sedan har gapet mellan hur många som är med i a-kassan men inte i facket växt lavinartat. Men under de senaste två åren har utvecklingen förändrats.

– Den enorma tillväxt vi hade under flera år av enskilt anslutna har stannat av, säger Alf Mellström, kassaföreståndare på Byggnads- och Målarnas a-kassa.

Läs också Efter domen – lättare få livränta för diskbråck

Byggnads och Målarförbundets gemensamma a-kassa har idag cirka 120 000 medlemmar. Av dem är cirka 36 000 enskilt anslutna. Med enskilt anslutna menas personer som är med i a-kassan men inte i något fackförbund.

Enligt Alf Mellström finns det framförallt en förklaringar till att gapet slutat att växa. Nämligen att facken blivit bättre på att rekrytera nya medlemmar.

– De jobbar mer systematiskt och strukturerat, inte minst på medlemscentret. Det gör att folk går med i facket och i a-kassan.

I början av 2000-talet fanns det omkring 3 000 enskilda medlemmar i Byggnads. Sedan kom en följd av år då många lämnade facket samtidigt som de stannade kvar i a-kassan. Då växte gapet mellan medlemsantalet i facket och a-kassan rekordsnabbt.

Cenneth Niklasson, cn@byggarb.se

Läs också "Årets byggmiss" avgjord – Micke fick var fjärde röst

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya trenden – fler väljer a-kassan OCH facket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig