Nya provresultat avslöjar asbest
Förra veckan kom analysresultatet som gällde arbetsmiljön för Dennis Toth och hans arbetskamrat i Skåne, som sanerar badrum efter vattenskador. Provet var positivt, kakelfixet innehöll asbest.
– Vi har inte fått veta något. Det borde ha kollats upp innan, säger Dennis Toth, när han får besked om resultatet.
Dennis jobbar på saneringsfirman Sydsanering sedan cirka fem månader, och blir ofta utskickad på jobb där klinker bilas bort och kakel plockas ner från väggar på grund av fuktskador. Firman är specialiserad på fuktsanering och två av företagets anställda, bland annat Dennis, brukar få i uppdrag att ta sig an badrumsjobben.
Den aktuella saneringen utfördes i en av Malmö Kommunala Bostadsaktiebolags fastigheter (MKB). Fastigheten är byggd på 1950-talet och har renoverats vid ett senare tillfälle med nytt kakel och asbesthaltigt kakelfix.
– Vi sanerar ofta badrum i äldre hus, eftersom rostiga rör är orsaken till vattenskador, förklarar Dennis, som slängde kaklet i baljor och behandlade det som vilket annat rivmaterial som helst.
Dennis använde en engångsmask, alltså inte alls sådan skyddsutrustnings som normalt ska användas vid asbestsanering.
Enligt arbetsmiljöverkets föreskrifter ska företag som arbetar med asbest ha tillstånd för det, och byggnadsarbetarna ska vara specialutbildade.
Dennis vet inte om han utsatts för det farliga ämnet vid andra saneringar, innan den aktuella saneringen. Arbetsgivaren brukar inte lämna in prover.
– Vi har inte behövt det. Vi sanerar mest golv, klinkergolv i 1950-talshus, som normalt inte brukar innehålla asbest, säger Tommy Nilsson på företaget Sydsanering.
– Ibland tar vi bort en kakelrad om väggen är fuktskadad. Där kan det finnas asbest i enstaka badrum som renoverats på 1960- och 1970-talet. Vi ska nu ta upp en diskussion med MKB och utarbeta rutiner för provtagning.