Teorin slopas – bara penseln räknas: ”Vill att fler ska ta gesällbrev”
Teoriprovet för att få gesällbrev har gått i graven. Möjligen en lättnad för många lärlingar som tragglat med frågorna framför skärmen utan att lyckas. Tanken är att fler nu ska kunna genomföra den praktiska delen för att få det efterlängtade gesällbrevet.

Under många år har gesällprovet för målare bestått av två delar: ett praktiskt prov och ett teoretiskt. Först skulle teorin klaras av och först därefter fick man gå vidare till det praktiska momentet. Men många lärlingar fastnade på teoridelen.
Svårt klara teoriprovet
– Vi har fått signaler om att det varit för svårt. Många lärlingar har haft problem med att klara provet, bland annat på grund av språkliga utmaningar. Sedan är vi en liten bransch, vilket inneburit att vi även haft tekniska utmaningar med att hålla provet aktuellt på plattformen, säger Jonas Lindberg, utbildningsansvarig på Måleriföretagen.
LÄS ÄVEN: Vem får kalla sig målare? Yrkets status säkrad – igen
Teorin har genomförts digitalt via Lärlingsportalen. Frågorna kunde besvaras flera gånger tills man klarade testet, men trots det har provet varit ett hinder för många att ta sig vidare.

– Den teoretiska delen har blivit otidsenlig och i vissa fall ett hinder. Vi vill att fler ska få möjlighet att ta sitt gesällbrev, säger Stefan Cedermark, ombudsman på Byggnads, som en förklaring till varför reglerna nu ändras.
Fokus på hantverket
Bakgrunden till förändringen är ett gemensamt arbete mellan parterna som pågått sedan förra avtalsrörelsen. En särskild arbetsgrupp har analyserat gesällprovets utformning och kommit fram till att teoridelen snarare har försvårat än förbättrat vägen till yrkesbevis. Framöver ska provet endast kontrollera om personen behärskar sitt hantverk.
– Det är den praktiska skickligheten som ska avgöra om någon är redo att bli målare, säger Stefan Cedermark.
Ska lösa teorin med checklistor
Både Byggnads och Måleriföretagen bedömer att risken med att ta bort teoridelen är liten. Under lärlingstiden ska teorin fortfarande vara en del och ett större ansvar läggs på arbetsgivaren och lärlingen, som tillsammans ska säkerställa att lärlingen matar in den teorin som behövs för att fixa jobbet.
– Många lärlingar kommer från gymnasie- eller vuxenutbildningar där det redan finns ett teoretiskt grundpaket. Sedan finns det även traditionella lärlingar och där satsar vi på tydligare studievägledningar, checklistor och annat material som arbetsgivaren kan använda tillsammans med lärlingen, säger Jonas Lindberg.
– Det handlar inte om att slopa utbildning. Det är bara själva provmomentet som förändras, säger Stefan Cedermark.
Tradition och yrkesbevis
Jonas Lindberg berättar att enkäter som gjorts bland Byggnads medlemmar och bland företagen visar att gesällbrevet är viktigt – både av tradition och som ett tydligt yrkesbevis.
Frågar målerifirmor om gesällbrev när någon söker jobb?
– Kanske inte alla, men jag tror att många gör det. De ser fördelarna med att en person har ett gesällbrev. Något som visar att det är viktigt är att under den senaste nedgången i byggandet – när konkurrensen om jobben ökade – så steg också antalet avlagda gesällprov.
Under ett vanligt år är det ungefär 175 lärlingar som lyckas ta sitt gesällbrev. En siffra som både Byggnads och Måleriföretagen nu hoppas ska öka.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.